VÉLEMÉNY – Szellemek a Múzeumkertben

AC News 2017.03.15. Vélemény

VÉLEMÉNY – Szellemek a Múzeumkertben

Fura egy ünnep volt. Az ujjongó meteorológusoknak ellentmondva kutya hideg volt reggel a múzeum körül, a szél fújt, a frontokra érzékenyek feszengtek, a tömeg tétován sétálgatott. A Múzeumkertbe bemenni nem lehetett, csak csuklón viselt papír-karkötővel, amit nem tudni kik és hol szerezhettek be. Egy idősebb urat kérdeztem róla, de nem volt szerencsém: angolul nem beszélő lengyel lévén nem értette a kérdést. Pedig rajta volt karszalag.

cba bejegyzeseknél(200x300)

A kordonok hamar felálltak, már 9 óra körül csak a táskánk átnézése után engedtek tovább az Astoria felé. A turisták meglepődve nézegették az elképesztő rendőri túlbiztosítást, a rengeteg serény rendfenntartót. Egyszerre jelent meg az Európában uralkodó terrorveszély-fenyegetettség érzése, és az, hogy nem akarnak látni köpködő, füttyögető ellenzékieket a miniszterelnök közvetlen közelében.

Pedig a füttyögetni vágyók akkor már ott voltak, sokan nem várták meg, amíg az Együtt 10:00-kor elkezdte osztani a sípokat az Astorián. Az ellenzékiek közé keveredve hallani lehetett, ahogyan a remény kifakad egyesekből: nemsokára jönnek a “gyurcsányék” a Pilvax elől, velük egyesülve talán többen lesznek. Hogy végül hányan voltak, nehéz megmondani, de semmiképp nem dőlnék be az MTI által hivatalosan közölt 50-60 főről szóló adatnak, mert érzésem szerint többen lehettek – noha a múzeum előtt alaposan összekeveredtek az egyszeri ünneplők, a kifejezetten Orbánt éltetők és a sípokkal és bekiabálásokkal demokratikus véleményt kifejező ünnepet rontók.

A beszéd alatt szólt a fütty, rendesen, mintha tényleg számítana. Később a tévéközvetítések nem adták ezt vissza, annál is inkább, mert a közszolgálatin ügyesen kiszűrték e felesleges háttérzajt, az ATV pedig egyenesen az ellenzékiek közeléből tudósított, hogy minél erőteljesebbnek tűnjön az ellendrukkerek hangja. Akik között az egyik hosszúhajú fickó azzal dicsekedett: ő ma már Tarlóst is kifütyülte. Hát igen, úgy esik igazán jól az ünnepi asztalnál az alaposan megkakaózott tejbegríz.

A miniszterelnök beszéde után – mint egy Diósgyőr-Nyíregyháza meccs végeztével a harmadik félidőben – még folytatódott kicsit a lökdösődés és az anyázás, aztán ki-ki ment a dolgára, ki haza, ki a várba a családi programokra, ki a Jobbik gyűlésére, ki Majtényival sétálni az új köztársaságért. A tömeg oszlásakor néhány fidelitas-os kimérten Kun Béla szellemét emlegette. Később az ATV betelefonálós műsorában egy úr a fasizmust szellemét vélte felfedezni a Múzeumkertben. Petőfi Sándor szelleméről nem esett szó.

További cikkek

hbs(400x300)
b3 bejegyzeseknél(200x300)
cba bejegyzeseknél(200x300)