VÉLEMÉNY - Tényleg sértő ma Magyarországon a "zsidó" szó?

AC News 2016.04.26. Vélemény

VÉLEMÉNY - Tényleg sértő ma Magyarországon a "zsidó" szó?

Göncz Árpád, Rákosi Mátyás és Földes László zsidó. Ezt a legutóbb Schuster Lóránt zenész is megerősítette, egy jobbikos rendezvényen, az akkor még háborítatlan alelnökséget élvező Novák Előd parlamenti képviselő oldalán. Ugyanott az is elhangzott: Delhusa Gjon is zsidó, miközben a megtévesztett közönség naivan azt hiszi: albán.

bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT

Schuster szerint ezt azért volt fontos leszögezni, (szó szerint így hangzik a szentencia: "Magyarországon még az albán is zsidó”) mert ideje felhívni a figyelmet arra, "mennyire más a dolgok látszata, mint a valóság". Delhusa tehát látszatalbán, aki ál-albánságát arra használja, hogy megtévessze az egyszerű magyar tévénézőt és rádióhallgatót, és mélyen elrejtse zsidó mivoltát. Liberális szemszögből felvetődik a kérdés: vajon Albániában nem élnek magukat albánnak valló zsidók? Nemzeti szemszögből pedig az vetődhet fel, hogy ha valaki történetesen albán zsidó, vagy magyar zsidó, az mennyit von le albánságából illetve magyarságából? 

Delhusa mindenesetre finoman cáfolta kollégája értesüléseit, mondván: 1956-ban keresztelték meg a Dózsa György úti templomban. Tehát a szó vallási értelmében nem zsidó. A többit meg nem illik feszegetni. Ezt már nem Delhusa mondta, ő szemlátomást fütyül az egészre, sőt örül neki, hogy még jobbikos rendezvényeken is róla beszélnek. Bár azt nyilván ő is tudja, hogy egy Schuster-könyvbemutatón a "zsidó" szó nem túl sok pozitív jelentéstartalommal bír, de nem akar megsértődni. Sokakkal ellentétben, akik azonnal ugranának egy személyüket ért zsidózás kapcsán. Ha történetesen nem zsidó a lezsidózott fél, azért háborog, ha zsidó, akkor azért, mert ugye hogyan jön bárki ahhoz, hogy más származását firtassa. Mintha valójában sértés, sőt, durva sértés lenne, ha valakiről kijelentik, hogy zsidó. Mintha egy lezsidózás egyaránt sértene nem zsidót és zsidót. Utóbbi esetben több kérdés is feltolul. Vajon miért érzik e szót sértésnek azok is, akik adott esetben valóban zsidó származásúak, és esetleg naponta állnak ki az emberek egyenlőségének eszméjéért és tiltakoznak a rasszizmus mindenfajta formája ellen? Ahelyett, hogy példát vennének Delhusáról, aki magasról tesz az egészre, ha zsidó, ha nem zsidó, ha magyarnak érzi magát, ha nem, ha ál-albán, ha valódi. Ugyanis a "zsidó" nem egy sértés. Meg az "albán" sem.

Reméljük hogy a két zenész, Delhusa és Schuster között soha nem alakul ki ennél komolyabb feszültség. Már csak azért sem, mert a lemezeiket egyébként ugyanaz a kiadó gondozza, és nem lenne elegáns, ha a Trimedio Music Kiadó folyosóján folytatódna a zsidózás. Még akkor sem, ha nem követné sértődés.    

 

További cikkek

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT