VÉLEMÉNY - Teitelbaum rabbi esete a diplomás nőkkel

AC News 2016.08.24. Vélemény

VÉLEMÉNY - Teitelbaum rabbi esete a diplomás nőkkel

A New York-i központú szatmári haszid zsidó közösség világszerte megtiltotta a nők számára a diplomaszerzést. Noha parancsolatukat nyilván csupán az egyháztöredék hívei veszik magukra és tekintik kötelezőnek, a felvetés bizarr volta miatt jelentős nemzetközi sajtóvisszhangot kapott, hiszen a XXI. században (de már a XX.-ban is) értelmezhetetlen a tilalom, a nemi diszkrimináció, a nők kizárólag női voltuk miatt való kirekesztése bárhonnan is. Nemhogy a felsőoktatásból, amelyben a résztvevő női hallgatók száma egyre növekszik. Magyarországon legalábbis 1947-től (itthon ekkor nyíltak meg az egyetemek tömegével a nők számára is) napjainkig tendenciának számít a felsőoktatás elnőiesedése, a diákok nemi arányainak folyamatos változása, a lányok javára. Ami nem baj, hanem tény. Talán ezért sem bölcs efféle felvetéssel előállni a modern nyugati világban.

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT

Aztán meg, a felsőoktatásban részt vevők „megszűrése”, arányokhoz kötése, diszkriminálása – hazánkban legalábbis és ezt egy Erdélyből induló zsidó közösségben is illik tudni - egy egészen sötét korszak kezdete, de minimum előjele volt. Magyarországon máig érzékeny pont: a Horthy-korszakban a felsőoktatásban bevezetett numerus clausus, amely meghatározta, milyen arányban vehetnek fel zsidó származású diákokat az egyetemek, tömegével zárta ki az érintett fiatalokat a tanulásból, a diplomaszerzésből. Ezért egy magyar zsidó számára pláne ellenszenves lehet a nők en bloc kitessékelése a tudományos előadótermekből. Talán ezért sem szerencsés a felvetés.

A szatmári haszidizmus alapítója pedig egy szatmárnémeti magyar zsidó, bizonyos Teitelbaum rabbi volt. Igaz, ő egy másik korszak gyermekeként született, de átélte mindkét világháborút, Trianont, láthatta a numerus clausust és a magyar vészkorszakot is. Utóbbit Svájcban élte túl, ahová a nácik – ki tudja miért – 1944-ben a Magyarországhoz visszacsatolt Észak-Erdélyből kiengedték maroknyi hívével együtt. A háború után Izraelben, majd New Yorkban gyűjtötte össze követőit, akik ma már igen befolyásos csoportnak számítanak az amerikai közéletben. Ráadásul az amerikai haszidizmus régi jó kapcsolatot ápol a Demokrata Párttal, amelynek elnökjelöltje idén Hillary Clinton, egy diplomás nő. Talán ezért is kellene okosabban és óvatosabban bánni az ilyen felvetésekkel.

Aztán legutoljára itt van a pőre józan ész. Amely simán azt mondatja az emberrel, hogy a felvetés egyszerűen vérnősző baromság. Talán ezért sem kellene világba kiáltani.

 

 

További cikkek

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT