VÉLEMÉNY - Vajon a szaúdiak ledobják a burkát Washingtonban?

2017.05.22. Vélemény

VÉLEMÉNY - Vajon a szaúdiak ledobják a burkát Washingtonban?

Donald Trump amerikai elnök Szaúd-Arábiában járt, a fél világsajtó megörökítette, amint kiszállt repülőgépéből és feleségével végigvonult a tetőtől talpig világos színű burnuszban lévő fogadóbizottság előtt. Peckesen, provokatíve vonultak, Trumpné fejfedő nélkül. Ami rögvest ki is csapta a biztosítékot: no, nem az arab világban, hanem a más népek kultúrájáért aggódó értelmiség soraiban. Kapott Trumpné ejnyebejnyét meg leparasztozást, de minimum egy intést, amely szerint nem szép dolog, sőt, egyenesen tiszteletlenség és a fogadó ország kultúrájának lefitymálása arabok között fehér emberként nem viselni az egyébként feltehetően kényelmetlen és meleg fejkendőt.

b3 bejegyzeseknél(200x300)

Ugyenezek a kritikus értelmiségiek, akik most Trumpnén köszörülik a nyelvüket, ugyanezt tették Obama elnök feleségével is, aki párja oldalán néhány éve szintén fejkendő nélkül jelent meg Szaúd-Arábiában. Igaz, ő meg is ideologizálta tettét, mondván, ezzel tiltakozik a szerinte nőket megalázó kötelező viselet ellen. S mert magyarázkodott, könnyebben megbocsájtott a világ, hát igen, a női egyenjogúság fontos, hasznos, nemes cél, s ha ez nem tetszik az arabusoknak, sértődjenek meg nyugodtan.

Trumpné nem magyarázkodott, egyszerűen európai, amerikai (vagy ha van ilyen, az olasz-amerikai mintájára szlovén-amerikai) nőként jelent meg. Mert nálunk meg náluk nem szokás eltakarni a nők arcát, sőt, díszíteni illik, sminkkel, krémekkel, titokzatos beavatkozásokkal mind szebbé tenni és felmutatni a nagyvilágnak. S vajon tiszteletlenség-e önmagát adni egy fehér asszonynak, amikor meglátogat egy, a mienknél zártabb kultúrát? Vajon – a diplomáciában és a protokollban is bevett fogalom a viszonosság – a szaúdi sejk farmerben lép Amerika földjére, a neje pedig átöltözik a határon francia kisestélyibe, vagy saját kultúrájuk és kényelmük (megszokásuk) szerinti ruhában jönnek?

S ha már viszonosság: Európa több államában vita folyik arról, lehet-e az iskolába fejkendőben járni a bevándorló muzulmán lányoknak, szabad-e a strandon teljes testtakarást biztosító burkinában lenni, rendben van-e, hogy az utcán is arcot eltakaró viseletben járó asszonyokat csak rendőrnő azonosíthat egy külön szobában – a reptereken is ez az eljárási rend – mert az arcát idegen férfi nem láthatja? Persze a Trumpnén tiszteletet számon kérő újságírók utóbbi esetben valószínűleg azt mondanák: mindenki járjon abban, amiben szeretne, burkában, tolldísszel, baboskendőben. És senki sem háborog, hogy talán alkalmazkodni kellene, és persze a muzulmán turistától sem várja el senki, hogy ledobja az országhatárnál népe ősi viseletét.

Szóval: egy szlovén-amerikai first lady a pokolban is, meg Szaúd-Arábiában is úrinő, nem takarja el az arcát, nem magyarázkodik kioktató újságíróknak. Ahonnan ő jött, ott szóba sem kerül a nők arceltakarással való szívatása, nem is kell ezen gondolkodni. Ahogyan a kritikus sajtónak sem ezen kéne.

További cikkek

b3 bejegyzeseknél(200x300)
cba bejegyzeseknél(200x300)
hbs(400x300)