ACNEWS

Velence boldog: feketelistára kerülhet

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Elveszítheti világörökségi státuszát a lagúnák városa. És ennek még örülnének is.
Hirdetés
Ad image

Évente több millióan látogatnak el Velencébe, ami óhatatlanul nyomot hagy a városképen, de nem pozitív értelemben. Ennek köszönhetően számtalan helyi lakos költözött már el a tömeg elől. Mostanra pedig a várost az a veszély fenyegeti, hogy elveszítheti világörökségi státuszát.

Aki már járt Velencében, az ismeri a város festői szépségét. A varázslatos hely évről évre számtalan turistát vonz. Becslések szerint évente 30 millió ember sétál végig a Szent Márk téren vagy gondolázik a Canal Grande mentén.

Velence látnivalói csodálatosak, a tömegturizmus azonban a város vesztét okozhatja. Az ENSZ Kulturális Világszervezete (UNESCO) most azzal fenyegetőzik, hogy feketelistára teszi Velencét. Ez lenne az első lépés a világörökségi státusz elvesztése felé vezető úton.

Bármilyen meglepő, de az 55 ezer velencei lakos erre vágyik. A turisták tömegei ugyanis már régóta kínszenvedéssé váltak számukra. Még azok az üzletemberek is megelégelték a helyzetet, akik komoly profitra tesznek szert a turizmusból.

„Mi a kereskedelemben dolgozunk. Ott az a szabály: minél több turista jön, annál jobb nekünk. De ez az egyenlet Velencében egyszerűen már nem működik” – panaszkodik Walter Ferrin szállodatulajdonos.

Számára is egyértelmű, hogy valaminek azonnal változnia kell. „Ez a város szenved! Mindegy, hogy hova megyünk, mi, velencei lakosok már nem tudunk normálisan közlekedni, mert minden tele van turistákkal.”

A városban ráadásul az elmúlt években elszaporodtak a szállodák és panziók, ami miatt a lakások bérleti díjai is az egekbe szöktek. Nem csoda, hogy a helyiek közül sokan hátat fordított Velencének, és a szárazföldre költöztek – írja a blick.ch.

Velence másik nagy problémája az árvíz, hiszen a tengerszint magassága évről évre emelkedik. Esős idő esetén a város egyes részei már többször is víz alá kerültek.

Az Unesco a jelek szerint ezt nem akarja tovább tétlenül nézni. Velence már szeptemberben felkerülhet a világörökségi bizottság feketelistájára, amely az UNESCO megbízásából ellenőrzi a világ kulturális örökségi helyszíneinek állapotát.

Nem ez lenne az első eset, hogy a város felkerül erre a listára. Ez a lehetőség 2017-ben fenyegette először a lagúnák városát. A világörökségi státusz elvesztését akkor csak azért sikerült megakadályozni, mert Luigi Brugnaro, Velence polgármestere kitiltotta a városból a sétahajókat.

Mindezek ellenére a várost most a veszélyeztetett értékek közé javasolja belistázni az UNESCO.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés