ACNEWS

Vérnyomok alapján keresik a gyilkos űrhajóst: holttest még nincsen

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Az űrutazásnak sok az árnyoldala, nem csak végzetes balesetek történnek – gyilkosságra is sor kerülhet. És akkor jönnek a csillagközi helyszínelők….
Hirdetés
Ad image

Elon Musk, a SpaceX vezérigazgatója évek óta dolgozik azon, hogy embert juttasson a Marsra. Ennek érdekében csapata egy rakétán dolgozik hosszú ideje, nem túl sikeresen. Azonban a szerencsétlen próbálkozásoknak egyszer vége lesz, és elindulhatnak majd az utazások a vörös bolygó fele. Zack Kowalske pedig pontosan erre a pillanatra készül társaival.

Mármint nem a próbarepülésre, sőt, a kolonizálásban se szeretne feltétlen részt venni, de a CSI nyomozójaként az esetleges gyilkosságokra próbál felkészülni. Elmélete szerint ugyanis, ahol sok ember kis helyre és hosszú időre be van zárva, ott az erőszak fel fogja ütni a fejét. Annak ellenére is, hogy a kiválasztottak kemény pszichológiai teszteken esnek át indulás előtt. A nyomozó éppen ezért most azt kutatja, hogyan lehet felgöngyölíteni egy gyilkossági ügyet a világűrben.

A vér a kulcs mindenhez

Zack Kowalske célja, hogy azonosítani lehessen a súlytalanságban elkövetett erőszakos bűncselekményei nyomán keletkező vérfröccsenés mintáit. Azaz azt vizsgálják, hogy az egyes fegyverek után ilyen környezetben hogyan fröccsen a vér. A kísérletekhez egy, a Zero Gravity Corporation által módosított Boeing 727-est használ, amiben a repülés közben súlytalanság hozható létre. A „vért” 40 százalék glicerin és 60 százalék ételfesték alkotja, aminek a relatív sűrűsége és viszkozitása az emberi vérével azonos. Ezeket a cseppeket egy hidraulikus fecskendővel csökkentett gravitáció mellett lövik ki, majd a csapat a létrejött mintázat alapján kiszámítja a becsapódási szöget. Ez alapján meg tudják nézni, hogy milyen az, amikor tompa ütést mérnek valaki fejére például.

„A vérnyomelemzés segítségével itt a Földön képesek vagyunk rekonstruálni egy balesetet, vagy akár egy bűncselekményt. Azért is fontos a kutatás, mert túl keveset tudunk arról, hogy a vér pontosan hogyan viselkedik egy megváltozott gravitációs környezetben. Pedig ez lesz a kulcsa az űrben végzett törvényszéki vizsgálatoknak.” – idézi a Blick Kowalske-t.

Gyerekcipőben jár az asztroforentisztika

Az már kiderült a tanulmányok során, hogy az űrben a vér fröccsenése más méretű és mintázatú, mint a Földön. „Az űrben lévő vér hajlamos hosszabb ideig rátapadni a felületekhez, ami jelentősen megváltoztatja a permetezés mintáját. A Földön szerzett tudásunkkal ennél nem tudunk tovább jutni.” – mondta el Graham Williams, a Hull Egyetem munkatársa, aki a kutatás társvezetője.

„Sok időre lesz szükségünk, hogy megértsük az új információkat és képesek legyünk kriminalisztikai vizsgálatokat végezni a Földön kívül is. Azonban ez a tudás rendkívül fontos lesz, amikor űrutazókká fejlődünk.” – vélekedett Kowalske. A cél az, hogy a vér segítségével rekonstruálni lehessen, hogy a gyilkosság idejében a legényég hol tartózkodott. Ha esetleg nem működnének a fedélzeti kamerák.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés