ACNEWS

Vérvád: Az ENSZ főtitkárának le kell mondania

António Guterres Fotó: Képernyőkép / Youtube
António Guterres Fotó: Képernyőkép / Youtube
Izrael ENSZ nagykövete lemondásra szólította fel António Guterres ENSZ-főtitkárt a közel-keleti konfliktussal kapcsolatban tett kijelentéseiért.
Hirdetés
Ad image

Gilad Erdan vérvádnak nevezte a világszervezet vezető diplomatájának azon nyilatkozatát, miszerint az iszlamista Hamász terrorszervezet támadását a palesztinok Izrael általi évtizedes elnyomásának szövegkörnyezetében kell szemlélni. Erdan kijelentette, hogy Guterres fittyet hány az izraeli lakosság szenvedéseire. „Úgy gondolom, a főtitkárnak le kell mondania” – fogalmazott.

Korábban már Eli Kohen izraeli külügyminiszter lemondta tervezett találkozóját António Guterres főtitkárral. Az ENSZ főtitkára élesen bírálta Izrael Gázai övezettel szembeni válaszcsapásait, és a nemzetközi humanitárius jog egyértelmű megsértéséről beszélt. Mindazonáltal elítélte a Hamász október 7-i összehangolt terrortámadását Izrael ellen, de hozzátette, hogy az „nem légüres térben történt”, és ezzel összefüggésben palesztin térségek izraeli megszállására hivatkozott.

Ez esettel kapcsolatban Szijjártó Péter is felszólalt, aki elfogadhatatlannak nevezte a főtitkár kijelentéseit.

„Ki kell mondanunk, hogy nincs és nem is lehet semmilyen mentség arra, hogy rakéták ezreit lövik ki egy szuverén országra és nagy számú ártatlan embert gyilkolnak meg. (…) Ezért elfogadhatatlannak tartunk mindenféle olyan kísérletet, amellyel megpróbálják megmagyarázni vagy kontextusba helyezni ezt a jelenséget, mentséget próbálnak találni egy ilyen barbár támadásra. Ennek alapján pedig azt is világosan ki kell mondanunk, hogy Izraelnek igenis joga van az önvédelemre. Nem csak Izrael, hanem az egész nemzetközi közösség érdeke, hogy soha többet ne történhessen meg hasonló támadás” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter. (MTI)

(Fotó: Youtube)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés