ACNEWS

Veszélyes szoptatás: egyre gyakoribb a nyelvfék átvágása a csecsemőknél

Foto: illusztráció / pixabay
Foto: illusztráció / pixabay
Az amerikai csecsemőknél egyre gyakrabban vágják el a nyelvféket a könnyebb szoptatás érdekében.
Hirdetés
Ad image

Az Egyesült Államokban egyre gyakrabban vágják el a nyelvféket a csecsemőknél, hogy megkönnyítsék a szoptatást. Egy 2017-es tanulmány szerint 1997 és 2012 között ezeknek a műtéteknek az aránya 800%-kal nőtt, a körülbelül 1280 műtétről több mint 12 000-re. Erre a beavatkozásra egyébként nálunk, Magyarországon is van lehetőség – egy műtéti beavatkozás ára cca 30-40 ezer forint.

A nyelvfék indokolatlan átvágásának azonban gyakran súlyos és káros következményei lehetnek.

A nypost.com cikkében egyes kritikusok azt állítják, hogy a műtét nem más, mint egy veszélyes „pénzrablás”. Ezt a beavatkozást eredetileg csak akkor kellene elvégezni, ha a csecsemőnek valódi problémája van, ami miatt nem tud megfelelően táplálkozni. De beavatkozás az elmúlt 20 évben egyre népszerűbb lett. Egyes orvosok azt állítják, hogy ez megelőzheti a jövőbeni problémák sorát, beleértve az alvási apnoét és a beszédhibákat is. De bizonyíték nincs rá.

Az orvosok másik része, és az anyukák, azt mondják, hogy ez a tendencia rendkívül aggasztó. Sok kisbaba emiatt sokáig nem tud enni, és ettől alultáplálttá válik.

„Csodaszerként emlegették” – mesélte egy anya a The New York Timesnak. „Utána nagyon butának éreztük magunkat, mert azért fizettünk, hogy bántsuk a babánkat” – mondta magáról és a férjéről. Ráadásul a szoptatási szakértő, aki javasolta nekik, hogy végezzék ezt el a gyereknél, soha nem látta személyesen a csecsemőt. Ezt követően a gyerek képtelen volt kényelmesen szopni, hamarosan kiszáradt és alultáplált lett.

Az ellenzők szerint több csecsemőt, akik átestek az eljáráson, még tápláló csőre is rá kellett kötni, mert nehézségekbe ütközött a szopás vagy a nyelés. Néhány orvos azt állítja, hogy a felszabaduló, lankadt nyelvek akár a csecsemő légútját is elzárhatják. Többször előfordult, hogy a gyereket később logopédushoz kellett vinni.

A műtét elvégzéséért 600-900 dollárt kaphatnak az orvosok, ami a beavatkozás népszerűségének növekedése miatt magas jövedelmet hoz. Egy szoptatási tanácsadó azt mondja, hogy minden gyereknél alaposan meg kell vizsgálni, hogy valóban szükség van-e a beavatkozásra.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés