ACNEWS

Vészhelyzet a Balatonon: kiröhögik a varjak a madárijesztőket

Varjúinvázió: hiába panaszkodik Siófok és Ábrahámhegy, nincs gyógyír.

Hirdetés
Ad image

Varjúinvázió: hiába panaszkodik Siófok és Ábrahámhegy, nincs gyógyír.

Öt éve, hogy a balatoni falucskában szó szerint szarnak a fekete madarak az emberek fejére. Hiába küzdenek a súlyosan elszaporodott vetési varjak ellen a helyiek, nincs semmi hathatós eszköz a kezükben. Ugyanis a fekete szárnyasok védett madarak, kilőni őket tilos. A kert végében felállított madárijesztőket mondhatni kiröhögik, más lehetőség pedig nincs az elriasztásukra.

Vella Zsolt polgármester a 24.hu-nak elmondta: már fél évtizede hatalmas gondot jelentenek a falut megszálló varjak. A bolt előtt például összefüggő szőnyeget alkot az ürülékük, ami komoly közegészségügyi problémát jelent. Hiába takarítják el, a probléma újra termelődik. Pár hete legallyazták ugyan a platánfákat, de a varjak odébb találtak fészkelő helyet.

Hasonló gonddal küzd Siófok is, ahol a városvezetők keze szintén megvan kötve. A megoldás a kilövéssel ritkítás lenne, azonban – mivel védett állatról van szó – egy példány eszmei értéke 50 ezer forint. Ezért aztán a természetvédelmi törvény értelmében még a város belterületén épített fészkeiket is csak a megyei kormányhivatal engedélyével lehet eltávolítani.  

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága indokolt esetben költési időszakon kívül hozzájárul a vetési varjú fészkeinek eltávolításához. Azonban ilyenkor a madarak újabb telepeket hoznak létre.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés