ACNEWS

De miért él még a 116 éves spanyol asszony?

Maria Branyas Morera, a világ legidősebb embere Fotó: X/Super Ávia Catalana/MariaBranyas112
Maria Branyas Morera, a világ legidősebb embere Fotó: X/Super Ávia Catalana/MariaBranyas112
Maria Branyas Morera a világ legidősebb embere.
Hirdetés
Ad image

Az idős spanyol hölgynek a korral járó hallás- és mozgásproblémákon kívül nincs semmilyen egészségügyi problémája. A tudósok most azt szeretnék megfejteni, mi lehet a titka.

„Maria hihetetlen” – nyilatkozta Manel Esteller, kutató. – „Lenyűgöző tisztasággal emlékszik olyan eseményekre, amelyek mindössze négyéves korában történtek. Nincs szív- és érrendszeri betegsége, ami az időseknél gyakori”.

Az, hogy ilyen egészséges azért is elképesztő, mert a spanyol nő több mint 116 éve, 1907. március 4-én született San Franciscóban. Édesapja, – anyagi és egészségügyi problémái miatt – 1915-ben úgy döntött, hogy visszatérnek Spanyolországba. Maria az élete hátralévő részét már itt töltötte. A világ legidősebb asszonya jelenleg egy idősek otthonában él, túlélte a Covidot, a polgárháborút, egy halálos földrengést és egy nagy tűzvészt is.

De mi lehet a titka, hogy ilyen szép életkort megért? Maria úgy véli, fontos lehet, hogy egész életében kerülte a negatív és rosszindulatú (toxikus) embereket, mindig túlzások nélkül élt, továbbá minden nap elfogyaszt egy natúr joghurtot. Emellett mindig keveset evett, de sohasem diétázott. „Nem volt semmilyen komoly betegségem, és egyszer sem kellett megműteni” – mondta Maria.

Továbbá fontosnak tartja a rendet, a nyugalmat, a jó kapcsolat a családdal és a barátokkal, a természettel való kapcsolatot, az érzelmi stabilitást és a pozitív élményeket. Természetesen ő is úgy véli, hogy mindezek mellett valószínűleg genetikai okai is vannak hosszú és szép életének – írja a blick.ch.

A tudósok nem elégedtek meg ennyivel. DNS-mintát vettek a 116 éves nőtől és hatmilliárd DNS-szakaszát elemezték. A hangsúlyt 200 olyan génre helyezték, amelyek közvetlenül összefüggenek az öregedéssel. Az eredményeket hamarosan összehasonlítják majd a nő 79 éves lányáéval.

Manel Esteller reméli, hogy a tanulmány hozzájárulhat az öregedéssel összefüggő betegségek és a rák elleni gyógyszerek kifejlesztéséhez. Hozzátette: „Nyilvánvaló, hogy Maria kivételes alkalmazkodó-képességgel rendelkező ember. Egy igazi túlélő”.

(Nyitókép: X/Super Ávia Catalana/MariaBranyas112)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés