1956-os konferenciát rendeztek Tel-Avivban

AC News 2017.03.15. Világ

1956-os konferenciát rendeztek Tel-Avivban

Történészkonferencián elemezték az 1956-os forradalom sajátosságait és közel-keleti összefüggéseit a tel-avivi egyetemen kedden.

Cba - cikk közötti

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából létrehozott emlékbizottság segítségével megrendezett tudományos tanácskozáson, az '56-os emlékév izraeli záróeseményén a Magyarországról érkezett tudósok mellett előadást tartott Rafael Vágó, a tel-avivi egyetem nyugalmazott előadója, és felszólalt az egyetem több kutatója is.

A rendezvényen hangsúlyos szerephez jutottak a forradalom, majd az azt követő Kádár-rezsim első időszakának zsidókkal, illetve Izraellel kapcsolatos történései. Szó volt arról is, hogy milyen hatással volt a magyarországi eseményekre a forradalom és szabadságharc idején zajló szuezi válság.

Magyarics Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professzora a forradalmat nemzetközi környezetben elhelyező előadásában elsősorban a nyugati és az amerikai be nem avatkozás okait elemezte.

Véleménye szerint a forradalom bukásának egyik oka az volt, hogy az akkori nyugati stratégiával nem állt összhangban a közép-kelet-európai térség átrendeződése a Nyugathoz, miközben a Kádár-rezsim létrejötte és fennmaradása illeszkedett geopolitikai elképzeléseikhez.

Megadja Gábor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Molnár Tamás Kutatóközpontja és a Századvég Alapítvány kutatója Hannah Arendt és Kolnai Aurél műveinek elemzésével a forradalom ideológiai álláspontját, illetve annak hiányát ismertette.

Előadása alapján 1956 sem bal-, sem jobboldali felkelés nem volt, hanem az orosz megszállás és a szovjet kommunista utópia, valamint a helyi zsarnokok ellen irányult, és célja a visszatérés volt a "normalitáshoz". A bemutatott tanulmányok alapján az ideológia hiányát az igazság igénye és a hazaszeretet pótolta.

Rafael Vágó elsősorban izraeli szemszögből vizsgálta az eseményeket, az éppen akkor tartó szuezi válság fényében. Elmondta, hogy a korabeli helyi sajtóban a magyar események ugyanolyan kitüntetett szerephez jutottak, mint a Sinai-félsziget villámgyors izraeli elfoglalása, és mindez komoly kihívást jelentett az izraeli baloldalnak, amelynek egyszerre kellett szembenéznie a szovjet invázióval Magyarországon és Egyiptom szovjet támogatásával a Közel-Keleten.     

Az izraeli kormány számára a legfontosabb kérdés a Magyarországon élő zsidók biztonsága, és Izraelbe vándorlásuk lehetővé tétele volt. A forradalom után mintegy húszezer zsidó hagyta el Magyarországot, közülük hét-nyolcezren választották Izraelt, sokan 1957-ben, a Kádár-rezsim hivatalos engedélyével.

Izrael a zsidók szabad elvonulása érdekében figyelmen kívül hagyta a Nyugat bojkottját a Kádár-kormánnyal szemben: Meir Tuvál izraeli nagykövet volt az első nyugati diplomata, aki december elején átadta megbízólevelét Budapesten, majd az akkori külügyminiszter, Golda Meir utasítására, családi okokra hivatkozva, hazatért Magyarországról, hogy az izraeli diplomácia megőrizhesse kapcsolatait a Nyugattal is.

1957 februárjában Budapestről is új nagykövet érkezett Tel-Avivba. A kapcsolatok rendezése fejében Budapest megígérte az antiszemita atrocitások megakadályozását, és a Kádár-rezsim kezdetén több zsidó vándorolhatott ki legálisan, noha ezt a folyamatot pár hónap múlva lelassították, majd leállították a magyar hatóságok.

Budapest megpróbálta titokban tartani a zsidók kivándorlásának engedélyezését, a korabeli dokumentumok szerint 1957 tavaszán külön kérték Izraeltől, hogy állíttassa le a távozók ünnepélyes, családi búcsúztatását.

Vágó szerint a Kádár-rezsim az izraeli kapcsolattal próbálta legitimálni magát első hónapjaiban a Nyugat felé, a jeruzsálemi kormány pedig kész volt a diplomáciai alkura, cserébe a zsidók védelméért és Izraelbe költözésük biztosításáért, mivel a Kádár-rendszert a zsidók számára stabilizáló erőnek tekintették.

 

Az összejövetel szervezésében részt vállalt Magyarország tel-avivi külképviselete, amelynek nevében Nagy Andor nagykövet köszöntötte az egybegyűlteket. Saját tapasztalatai alapján  az '56-os forradalom jelentős külföldi hatását, nyomában a magyarok iránt az egész világon kialakult együttérzést és nagyrabecsülést hangsúlyozta.

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Polgár Tünde: Nincs itt semmi katasztrófa

Marinov Zsuzsanna 2023.03.28.
A Feleségek Luxuskivitelben sztárja szerint Floridában közel sem szokatlan az a jelenség, amit Gombos Edina katasztrófálisnak írt le.

Laborpánik – segíthetnének a magánrendelők

Pataki József 2023.03.28.
Elárasztották a laborokat a beutaltak, miközben egyre csak drágul a vizsgálat. Emiatt nagy bajba kerültek a szakrendelők is. 

Súlyos dologra figyelmeztet Németh Lajos

Pataki József 2023.03.28.
Egyre szélsőségesebb hazánkban az időjárás, aminek bizony nem lesz jó vége.

Huppsz

Drága válás: 430 millió dollár forog kockán Reese Witherspoonéknál

Kiss Nikolett 2023.03.28.
A színésznő 12 év után válik magyar származású férjétől.

III. Károly olcsó koronázási ceremóniát akar

Pataki József 2023.03.28.
A brit uralkodó összehúzta a nadrágszíjat - vége a családon belüli jótékonykodásnak is.

A NASA segít járni Jeremy Rennernek

Pataki József 2023.03.28.
Több tucat csontja tört el a Marvel-filmek sztárjának, ő azonban nem adja fel, és küzd a normális életért.
mbvk 4
mbvk 8
MBVK 1

AC News

Berúgta az ajtót a forint, nagyot erősödött estére

Virág Márton 2023.03.29.
Megint az a kérdés: akkor most vegyünk eurót, vagy várjunk még?

Hadat üzentek a magyar autósoknak az osztrák falu lakói

Virág Márton 2023.03.29.
Aljas módszerrel állnak bosszút az ingázókon Ausztriában.

Több a hamis méz, mint az igazi 

AC News 2023.03.28.
Egy vizsgálat szerint az Angliából és Törökországból behozott méz 90-100 százaléka hamis.

Sziréna

Anyját védve ölte meg éjjel egy 20 éves fiú az apját

AC News 2023.03.28.
Éjfél után halott várta a lakásba kiszálló rendőröket. Reggelre kiderült, a 49 éves apa volt az áldozat.

Online játékokkal szedte áldozatait a zalai pedofil

Pataki József 2023.03.28.
Gyerekpornó és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség egy zalai férfi ellen. A pedofil internetes játékokon keresztül 14 kiskorú fiút hálózott be, majd csikart ki tőlük inti...

Betonba döngölték a TEK-esek a drogdílereket - videó

Virág Márton 2023.03.28.
Bravúros munkát végeztek az NNI munkatársai.
mbvk 3
MBVK 2
mbvk 8

Itthon

A kormány ismét nemet mondott Brüsszelnek

Pataki József 2023.03.28.
Magyarország és Lengyelország is nemmel szavazott az Európai Bizottság újabb veszélyes javaslatára, amely a korábbi rendelet meghosszabbításaként ismét 15 százalékos csökkentést &iacu...

Belefulladunk a webshopokba

AC News 2023.03.28.
Magyarországon 32 ezer online áruház van 

Újabb nagykövetség nyílt Budapesten

Pataki József 2023.03.27.
Megnyílt Üzbegisztán budapesti nagykövetsége, ezzel a Türk Államok Szervezetének minden tagállama rendelkezik már diplomáciai képviselettel Magyarországon, bezárkózás és elszigetelts&eacu...

Világ

Orosz kézre került a bahmuti színesfémüzem

Pataki József 2023.03.28.
Az orosz erők szinte teljesen "megtisztították" az ipari övezetet, amelyen a bahmuti (korábbi nevén Artyomovszk) színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) található - közölte Gyenisz Pusilin, a nagyrészt oros...

Mégsem kegyelmeznek a benzineseknek

Pataki József 2023.03.28.
Az uniós tagállamok energiaügyekért felelős miniszterei keddi brüsszeli tanácskozásukon jóváhagyták az új személygépkocsikra és kisteherautókra vonatkozó szén-dioxid-kibocsát&aa...

Családügyi miniszter: a béranyaság rasszista

Pataki József 2023.03.27.
A béranyaság megalázza a nőket, törvénytelen kereskedelmi tevékenységnek számít, és a szülők kiválasztása rasszizmust hordoz magában Eugenia Roccella családügyi miniszter szerint, aki zé...
mbvk 8
mbvk 5
mbvk 4

Profil

Karáth Emil tengerbiológus megmentené a tengeri élővilágot

Marinov Zsuzsanna 2023.02.03.
A tengerbiológus, profi búvár és díjnyertes producer egyedüli magyarként dolgozott már környezetvédelmi projektekben, és kicsit sem tartja extrémnek, hogy merülései során cápákkal tal&aac...

Sávolt Karolina: Mindegyik képemhez fűződik valamilyen törtènet

Polesz Anita 2023.01.28.
Sávolt Karolina még csak hetedik osztályos, de már korunk egyik legfiatalabb alkotó művésze. A festészettel 9 éves korától kezdett el foglalkozni, online módon sajátította el tudásának alap...

Rigó Márta: Nekem a festés a mentsváram

Pataki József 2023.01.19.
Rigó Márta, vagy ahogy a követői hívják, Márti néni egy igazi „internetmami”, akinek mára már tizenegyezer követője van a YouToubon, és több mint 36 ezer a Facebookon is. Vagányan, szókimond&oac...

Amiről beszélnek

Ne vigyék börtönbe a fiam gyilkosát – könyörgött az anya a bíróságon

Marinov Zsuzsanna 2023.03.28.
Úgysem tud soha megbocsátani magának.

Ez a dinnye királlyá tesz az ágyban

Kiss Nikolett 2023.03.28.
Egy gyógynövény segít azoknak a férfiaknak, akik nem elégedettek az ágyban nyújtott teljesítményükkel.

Most meg egy biológia tanárnő zaklatta a diákját

Marinov Zsuzsanna 2023.03.28.
A fiú édesanyja jött rá, mi folyik a háttérben.
mbvk 5
mbvk 4
mbvk 8
Remiz uzlethaz - felugro