A hot spot bezárását kérte Lampedusa polgármestere

2017.09.17. Világ

A hot spot bezárását kérte Lampedusa polgármestere

A Lampedusán működő regisztrációs központ (hot spot) bezárását kérte az olasz belügyminisztériumtól Salvatore Martello, a dél-olaszországi sziget polgármestere arra hivatkozva, hogy a migránsok veszélyeztetik a közbiztonságot - jelentette az olasz sajtó vasárnap. 

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT

    A szigetet június óta vezető Salvatore Martello hétvégén tartott első sajtótájékoztatóján a Lampedusán található regisztrációs központ bezárását sürgette. A polgármester kijelentette: a hot spot "semmire nem jó", csak Lampedusát veszélyezteti. 

    Salvatore Martello elmondta, hogy a központban jelenleg 180 tunéziai tartózkodik, aki szabadon elhagyhatja a tábort. "Bűnöznek, lopnak, a presszókba járnak berúgni, az utcán a nőket molesztálják" - mondta a mintegy 6 ezer lakosú sziget polgármestere. 

    Lampedusára a nyolcvanas évek végétől érkeznek migránsok Észak-Afrikából. A szigeten működő bevándorlóközpontot 2015-ben regisztrációs központtá alakítottak át. Volt időszak, amikor tízezren is tartózkodtak a táborban, jóval meghaladva a helyi lakosok számát. A táborban gyakori volt a tüntetés, gyújtogatás, ezért többször is kiürítették, Olaszország más részeire szállítva innen a migránsokat. 

    Ferenc pápa első látogatása Lampedusára vezetett 2013 júniusában. A sziget korábbi polgármestere, Giusi Nicolini idén UNESCO-békedíjat kapott a migránsok befogadásáért. Nicolini úgy kommentálta utódja szavait, hogy Salvatore Martello "terrorizmust szít". 

    A korábbi polgármester szerint Lampedusán csak egy lopási eset történt, és a sziget közbiztonsága nem veszélyes, ezt bizonyítja, hogy tele van turistákkal. Giusi Nicolini elismerte azonban, hogy Tunéziából folyamatosan érkeznek migránsok, akik gazdasági bevándorlóknak számítanak, ezért vissza kell toloncolni őket, ez azonban az olasz hatóságok késedelme miatt lassan történik. 

További cikkek

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT