Ankara bírálja, hogy Washington nem tartja jogellenesnek a ciszjordániai zsidó telepek építését

Pataki József 2019.11.19. Világ

Ankara bírálja, hogy Washington nem tartja jogellenesnek a ciszjordániai zsidó telepek építését

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter kedden hivatalos Twitter-fiókján kifogásolta Washingtonnak azt az állásfoglalását, amely szerint a ciszjordániai zsidó telepek építése nem ellentétes a nemzetközi joggal.

bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT

A török diplomácia vezetője bejegyzésében azt írta: egyetlen ország sem áll a nemzetközi jog felett. A nemzetközi jog szempontjából semmilyen érvénnyel nem rendelkeznek a "kész tény"-jellegű kijelentések - tette hozzá.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az amerikai kormányzat nem tekinti a nemzetközi joggal ellentétesnek a - palesztin önrendelkezésű területen épített - ciszjordániai zsidó telepeket. Pompeo leszögezte: Ciszjordánia leendő státuszával nem kíván foglalkozni, az az izraeli-palesztin béketárgyalások témája, és a kérdést a két tárgyaló félnek kell megoldania. Úgy fogalmazott: a nemzetközi jog egyébként önmagában nem fog békét teremteni.

Elemzők a bejelentéssel kapcsolatban emlékeztettek arra, hogy az Egyesült Államok korábban évtizedeken keresztül - az ENSZ-határozatoknak megfelelően - törvényellenesnek ítélte a zsidó telepek létrehozását a megszállt palesztin területeken. A szóban forgó területeket a palesztinok a béketárgyalásokon maguknak követelik a jövendő palesztin állam számára, s követelésüket a nemzetközi közösség is támogatja.

Törökország határozott bírálója Izrael palesztinokra vonatkozó politikájának, és hosszú ideje kampányol a Gázai övezet blokádja ellen is.

A Palesztin Hatóság szerint Pompeo nyilatkozatával "az Egyesült Államok teljesen elvesztette a szavahihetőségét, és már nincs semmilyen szerepe a békefolyamatban". Washington azt a veszélyt idézi fel, hogy "a nemzetközi jogot a dzsungel törvénye váltja fel" - írták Rámalláhban kiadott közleményükben. Hangsúlyozták: az amerikai kormányzatnak "nincs joga és felhatalmazása arra, hogy visszavonja a nemzetközileg jóváhagyott határozatokat, és arra sem, hogy törvényességgel ruházza fel az izraeli telepeket".

Az izraeli külügyminisztérium szerint ugyanakkor mostantól fogva "nincs vita a zsidó nép jogáról Izrael területére". (MTI)

További cikkek

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT