Antiszemita incidensek Franciaországban

2019.02.12. Világ

Antiszemita incidensek Franciaországban

Jelentősen, 74 százalékkal emelkedett az antiszemita incidensek száma Franciaországban tavaly az egy évvel korábbi helyzethez képest - jelentette ki hétfőn Christophe Castaner francia belügyminiszter.

b3 bejegyzeseknél(200x300)

    Castaner közölte: a 2017-ben történt 311 esethez képest 2018-ban 541-re emelkedett ezeknek az incidenseknek a száma.

    A belügyminiszter a Párizstól délre fekvő Sainte-Genevieve-des-Bois-ba látogatott, ahol a 2006-ban meggyilkolt Ilan Halimi zsidó fiatalember emlékére állított fánál beszélt arról, hogy a francia kormány nem fog teret engedni a - szavai szerint - méregként terjedő antiszemitizmusnak.

    A 23 éves, marokkói zsidó származású férfit váltságdíjat remélve rabolta el egy külvárosi banda, majd halálra kínozták.

    Emlékére a Párizs közeli településen fát ültettek, amelynek azonban ismeretlenek most átvágták a törzsét, két nappal a fiatal halálának 13. évfordulója alkalmából tartandó megemlékezés előtt.

    Castaner hangsúlyozta: a Halimi emléke elleni támadás olyan, mint hogyha a köztársaság ellen intéztek volna offenzívát. A köztársaság védelmet fog nyújtani az antiszemitizmus szele ellen, mert ez a kötelessége, ez a becsülete - fogalmazott a belügyminiszter.

    Halimit három hétig kínozták elrablói, majd 2006. február 13-án a súlyosan megégett fiatalembert ruhátlanul kidobták autójukból Sainte-Genevieve-des-Bois-ban, egy út szélén. Egy járókelő talált rá, és mentőt hívott, de Halimi a kórházba szállítás közben belehalt sérüléseibe.

További cikkek

hbs(400x300)
cba bejegyzeseknél(200x300)
b3 bejegyzeseknél(200x300)