Az ENSZ nem fogadja el Izrael magyarázatát a gázai vérontásra

Eleméry Máté 2018.05.15. Világ

Az ENSZ nem fogadja el Izrael magyarázatát a gázai vérontásra

Nem volt jogos, hogy Izrael palesztin tüntetőkre lőtt hétfőn a Gázai övezetben - így ítélte meg a történteket az ENSZ emberi Jogi Hivatala kedden közzétett nyilatkozatában. Németország és Nagy-Britannia független vizsgálatot követel.

hbs(400x300)

    Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter szintén élesen bírálta Izraelt a palesztin tüntetőkkel szembeni aránytalan erőszak alkalmazása miatt.  Bírálta továbbá az  Egyesült Államok egyoldalú intézkedéseit a Közel-Keleten."Robbanásveszélyes a közel-keleti helyzet,  háború fenyeget" - hangsúlyozta a tárcavezető kedden a francia törvényhozásban mondott beszédében. Hozzáfűzte: Habár Franciaország elkötelezett Izrael biztonsága mellett, de az nem igazolható ilyen fokú erőszakkal.

    "Vannak nézeteltéréseink az Egyesült Államokkal" - jelentette ki Le Drian utalva az Egyesült Államok nagykövetségének Jeruzsálembe történt áthelyezésére, valamint az Irán nukleáris programjáról szóló többhatalmi megállapodás felmondására. "Szintén nem értünk egyet a módszerrel. Mivel mindkét esetben az Egyesült Államok, úgy döntött, hogy egyoldalúan cselekszik" - tette hozzá a francia külügyminiszter.

    Rupert Colville ENSZ-szóvivő kifejtette, hogy életet kioltó fegyvereket csakis emberölés vagy súlyos sérülés megelőzése végett megengedett használni, márpedig az, hogy a palesztin tüntetők megpróbáltak átjutni az övezet határán lévő kerítésen, vagy abban kárt tenni, nem elegendő alap éles lőszer használatára ellenük. A szóvivő hozzátette, hogy a kövek és a lángoló benzines palackok hajigálása miatt sem kerültek életveszélybe izraeli katonák, mivel jól védett állasaikba húzódhattak.

    Németország kormánya azt javasolta kedden, hogy független vizsgálat derítse ki, mi történt pontosan a hétfői vérontáskor, ugyanakkor azt hangoztatta, hogy a Hamász radikális palesztin szervezetet terheli a felelősség, mivel visszaélt a tüntetés jogával és erőszakot szít. Mindezt Angela Merkel kancellár szóvivője osztotta meg Berlinben újságírókkal.

    A brit kormány is vizsgálatot szorgalmaz, és higgadtságra int. "Felszólítjuk mindkét felet, hogy tartózkodjon bármiféle további erőszaktól. A palesztinoknak joguk van tüntetni, de csakis békésen. Aggódunk, hogy szélsőséges elemek saját céljaik végett megpróbálják a békés tüntetéseket erőszakossá szítani. Izraelnek joga van megvédeni határait, de az éles lőszer használata felettébb aggályos" - mondta újságíróknak Theresa May miniszterelnök szóvivője Londonban.

    A Gázai övezet határán történt hétfői összetűzésnek 60 halálos áldozata van palesztin oldalon. Mintegy 1200-an szenvedtek lőtt sebeket, közülük több mint száz állapota válságos vagy súlyos. Ugyancsak 1200 körüli azok száma, akik más sérülésekkel, egyebek mellett belélegzett könnygáz miatt szorulnak orvosi kezelésre. A 60. halálos áldozat egy csecsemő, aki könnygáz belégzése miatt kedden vesztette életét.

További cikkek

hbs(400x300)
cba bejegyzeseknél(200x300)
b3 bejegyzeseknél(200x300)