Az iraki elnök elítélte a tüntetőkkel és a sajtóval szemben alkalmazott erőszakot

Pataki József 2019.10.09. Világ

Az iraki elnök elítélte a tüntetőkkel és a sajtóval szemben alkalmazott erőszakot

Barhám Száleh iraki elnök hétfőn az állami televízióban közvetített beszédében elítélte a sajtóval, valamint a kormányellenes megmozdulásokon a tüntetőkkel szemben alkalmazott erőszakot.

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT

Száleh felszólította a biztonsági erőket, hogy tartsa tiszteletben minden iraki állampolgár jogait. Az államfő egyben kormányátalakítást és reformokat, a többi között választójogi reformot sürgetett a tüntetők követeléseinek kielégítésére. Mint mondta, kártérítést kell nyújtani az erőszakba fordult tüntetések áldozatainak és hozzátartozóiknak. A nap folyamán mintegy 200-an tüntettek a főváros Szadrváros nevű keleti síita kerületében.

Korábban Ádil Abdel Mahdi iraki miniszterelnök felszólította a hadsereg vezetését, hogy vonják ki a katonákat Szadrvárosból, és helyettük a rendőrség vegye át a kerület ellenőrzését. Mahdi szerint a hadsereg túlzó erőszakot alkalmazott a tüntetőkkel szemben. Szemtanúk beszámolói szerint a szadrvárosi tüntetők munkalehetőségeket követeltek és elítélték az előző éjszaka történt gyilkosságokat. Iraki biztonsági források szerint tizennégy tüntető halt meg és 62-en megsebesültek a hadsereg és aktivisták összecsapásaiban hétfőre virradóra. A zavargások egyik újabb fejleményeként támadás érte a sajtóorgánumokat is. Maszkos fegyveresek lerohanták a hétvégén az al-Arabíja szaúdi pánarab televízió bagdadi székhelyét, megverték a tévé munkatársait és tönkrezúzták a berendezéseit is, mielőtt elmenekültek volna a helyszínről. Hasonló támadás érte a tüntetésekről beszámoló Dazsla és az NRT kereskedelmi televíziókat is.

Irak több városában kedd óta zajlanak tüntetések a munkanélküliség, a kormányzati korrupció és a hiányos közszolgáltatások miatt. Eddig legalább százan haltak meg és több mint hatezren megsebesültek. (MTI)

További cikkek

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT