Basescu volt román államfő a Mol benzinkutak bojkottjára buzdít

2017.09.09. Világ

Basescu volt román államfő a Mol benzinkutak bojkottjára buzdít

Traian Basescu volt román államfő, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke a Mol benzinkutak bojkottjára szólította fel a román autósokat: azt sérelmezi, hogy a benzinkutaknál az „autonóm Székelyföld” térképét forgalmazzák. A PMP ifjúsági szervezete által szervezett nyári egyetemen tett kijelentéseit az Agerpres hírügynökség idézte szombaton. Basescu a Székelyföldi Legendárium nevű mozgalom térképét kifogásolta.

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT

„A Mol benzinkútjainál az autonóm Székelyföld térképét forgalmazzák az ország közepén” – nyilatkozta Basescu. Szerinte mindezt „Magyarország kereskedelmi társasága teszi”, amelyet Románia készségesen fogadott a területén.

„Kedveseim, akiknek autójuk van, ne vásároljatok ezután üzemanyagot a Moltól. Annyi más forgalmazó van, ne vásároljatok a Moltól, mert egyetlen társaság sem engedheti meg magának, hogy annak az országnak az alkotmánya ellen kampányoljon, amelynek a területére beengedték. Hogyan is hirdetheted a Mol benzinkutaknál osztogatott szórólapokon Székelyföld autonómiáját, amikor egy olyan ország területén fejted ki a tevékenységedet, amely alkotmánya világosan kimondja: Románia egységes állam? Az egységes állam nem jelent olyan államot, melynek autonóm enklávéi vannak” – idézte az Agerpres hírügynökség Traian Basescunak a tengerparti Neptun üdülőhelyen tett kijelentését.

A PMP bojkottfelhívását először Eugen Tomac, a párt ügyvezető elnöke hirdette meg az egyik közösségi oldalon. Illusztrációként a Székelyföldi Legendárium által készített kulturális és értéktérképet tüntette fel.

Fazakas Szabolcs, a Székelyföldi Legendárium projektvezetője elmondta: a 2011-ben készített négy nyelvű, román-magyar-német-angol térképen Székelyföldnek és környékének turisztikai látványosságait tüntették fel úgy, hogy az illető látványosságnak egy-egy kis ikonját is lerajzolták. Megjegyezte: nemcsak székelyföldi látnivalók szerepelnek a térképen, rajta van például a Bucsecs hegység legmagasabb csúcsa, az Omul, és szerepelnek a Buzau megyei iszapvulkánok is.

A bojkottfelhívást a Mol egyelőre nem kommentálta.

Traian Basescu sérelmezte Kelemen Hunornak a Nagy-Románia megalakulásának centenáriumával kapcsolatos kijelentését is. Úgy fogalmazott, Kelemen Hunor elfeledte, hogy Romániában született román állampolgár, amikor kijelentette, hogy december elseje nem ünnep a magyarság számára. Kijelentette: ez az ország történelme és valósága iránti tisztelet hiányát jelzi.

A volt román államfő kitért a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium kapcsán kialakult román–magyar konfliktusra is, aminek szerinte egy bírósági ítélet képezi az alapját, és Romániában „egyelőre senki nem vonja kétségbe a bírósági ítéleteket”.

Traian Basescu közismert szélsőséges nacionalista megszólalásairól, legutóbb tavaly decemberben hívta fel magára a figyelmet azzal a kijelentésével, hogy az „igazi Románia a Tiszáig terjed”.

További cikkek

bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT