Bennett: Kihoztuk Izraelt a kátyúból

Pataki József 2022.06.21. Világ

Bennett: Kihoztuk Izraelt a kátyúból

Naftali Bennett, Izrael leköszönő miniszterelnöke hangsúlyozta, hogy egyéves kormányzásának időszakában Izrael kikerült a korábbi kétéves kaotikus választások időszakából, s megerősödött gazdasága és biztonsági helyzete.

Cba - cikk közötti

Bennett a kneszetben tartott, s minden izraeli médiában élőben közvetített beszédében utalt a nyolc, baloldali, centrista és jobboldali pártból, valamint egy arab hagyományőrző pártból álló kormánykoalíció egy évvel ezelőtti megalakulásának körülményeire.

Értékelése szerint helyes, de nehéz döntést hoztak meg a "szörnyű örvény megállítására", mert a két év alatti négy választás időszakát a kormányzati bénultság, a költségvetés hiánya és magas költségvetési hiány, és biztonsági gondok jellemezték.

Bennett hangsúlyozta, hogy a sokszínű kormányban jelentős értékké vált a tisztesség és a megbízhatóság, hogy az "én", vagyis az egyszemélyi vezetés helyett a "mi", a közös döntések lettek a meghatározók.

Kijelentette, hogy nem magukért, hanem nemzeti érdekből mindent megtettek az utóbbi hetekben a kormánykoalíció megőrzése érdekében, s az ország cselekvőképessége megőrzéséért, azonban ez nem sikerült, mert jogalkotási válság alakult ki, miután nem sikerült újabb öt évre meghosszabbítaniuk a Ciszjordániában élő telepesek izraeli jogi státuszát és a ciszjordániai palesztin biztonsági foglyok elzárását biztosító törvényt, mert az ellenzék ellene szavazott.

A korábbi törvény érvényessége tíz nap múlva lejár, azonban a választási időszak az új kormány megalakuláséig garantálja a jogfolytonosságot. Bennett hangsúlyozta, hogy felelősségtudatból a biztonsági kérdéseket nem kívánja a politikai játszma részévé tenni, és szavai szerint ezért döntött a kneszet feloszlatása, és az új választások kiírása mellett.

Bennett kiemelte eddigi együttműködését a centrista Van Jövő (Jes Atíd) pártot vezető Jaír Lapiddal, s kijelentette, hogy a rotációs megállapodás nyomán hamarosan miniszterelnökké váló koalíciós társa "mensch", vagyis megbízható, jólelkű ember, hogy Lapid jelentős közösségeket képvisel Izraelben, s hogy a köztük fennálló politikai véleménykülönbségeknél nagyobb a közös tenni akarásuk Izrael javára. Bejelentette, hogy szabályosan és alaposan adja át a folyó ügyeket utódjának.

"Kigyulladt a fény az utóbbi évben, s rávilágított, hogy a bal és a jobboldal képes együtt dolgozni, nem vagyunk olyan megosztottak, mint ahogy megpróbálják nekünk mondani"- közölte Bennett.

A pódiumon mellette álló Jaír Lapid ezután megköszönte Bennettnek az eddig viselt felelősséget, s hangsúlyozta, hogy barátságuk mindig legyőzte a nehézségeket.

"Szembeszállni a drágasággal, Iránnal, a Hamásszal, és az Izrael demokratikus berendezkedését fenyegető erőkkel" - vázolta fel feladatait a hamarosan a kormány élére álló, magyar zsidó származású Jaír Lapid. "Szeretjük egymást, az országot, csak együtt győzhetünk" - zárta néhány mondatos beszédét a leendő miniszterelnök.

A Kan közszolgálati TV-ben ismertették a koalíciós pártok vezetőinek első megnyilatkozásait Bennett számukra is váratlan döntése után. Manszúr Abbász, a Raám hagyományőrző arab párt elnöke közölte, hogy pártjával elkezdték a betagozódást az izraeli társadalomba, s hogy részt szeretnének venni a következő koalícióban is.

Beni Ganz védelmi miniszter, a centrista Kék-Fehér párt vezetője csalódottságának adott hangot, amiért választásokba sodorták az országot. A baloldali liberális Merec pártot irányító Nicán Horovic egészségügyi miniszter kijelentette, hogy a leköszönő kabinet az ország megalakulása óta az egyik legsikeresebb kormány volt.

"Olyan kormányt fogunk alakítani, amely helyreállítja Izrael állampolgárainak nemzeti büszkeségét" - nyilatkozta az ellenzéki jobboldali Likud élén álló Benjámin Netanjahu választási győzelme esetére.

"A barátaim és én széles nemzeti kormányt fogunk alakítani a Likuddal az élén, amely kivétel nélkül gondoskodni fog minden izraeli állampolgárról. Olyan kormányt, amely csökkenti az adókat, az árakat. És amely mindenekelőtt visszaadja a nemzeti büszkeséget Izrael polgárainak, hogy emelt fővel járhassanak az utcákon"- tette hozzá Netanjahu. (MTI)

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Galambos Lajos kontra Mc Hawer: Egy régi konfliktus miatt harcolnak egy dalért

Farkas Márió 2022.07.06.
Magyarországon alig van s ember, aki ne ismerné a „Mikor a vodka a fejembe száll” című lakodalmas nótát, ami a legtöbb buli, bál és összejövetel alaptétele. A klasszikus azért cseng most a kedves olvas&...

Hihetetlen, de már nyugdíjas korba lépett Bíró Ica

Farkas Márió 2022.07.06.
A 80-as és 90-es években nem volt ember, aki ne kapta volna fel a fejét Bíró Icára. Férfiak tömegei gyűjtötték és dugdosták zsebnaptárjait, magazinokból kitépett képeit feleségeik elő...

Járai Máté: újra a helyére került minden a kis életemben

Farkas Márió 2022.07.04.
A Jászai Mari-díjas színész hazatért nyaralásából és ma reggel már az RTL Klub Reggeli című műsorában ébresztette a nézőket a tőle megszokott lendülettel.

Huppsz

Dundika megtalálta a hasonmását

AC News 2022.07.05.
Dundika Instagram posztjában leplezte le ikertestvérét. Természetesen nem szó szerint, de tény, hogy megdöbbentő hasonlóság van a képen szereplő hölgy és az egykori playmate között.  

Before/After: Így néz ki Horváth Éva fiatalon és anyaként

Farkas Márió 2022.07.05.
Éva Instagramján mutatta meg jelenlegi és egykori önmagát, és bár az évek elteltek, tényleg nincs miért szégyenkeznie.

Kiss Endi kalandba bonyolódott

AC News 2022.07.05.
A rock nem futó kaland, egy életre szól, ezt tudja jól a Hooligans dobosa is. Kiss Endi hiába van túl az ötvenen, a kalandok továbbra is  vonzzák.
video3a - Kategóriák között
min-mano
video5 - Kategoriak között

AC News

Június végégig meghaladta az 53 ezret a zöld rendszámmal ellátott járművek száma Magyarországon.

AC News 2022.07.06.
Június végéig 53 ezer fölé nőtt a zöld rendszámmal ellátott járművek száma Magyarországon, ez több mint háromszoros bővülés 2020 eleje óta; a környezetkímélő, csendes g&eacu...

Telefonon követte a szolgálatban lévő rendőr gyermeke váratlan születését

AC News 2022.07.06.
Mentősök segítették a világra a szolgálatban lévő rendőr gyermekét. Nem volt már idő kórházba szállítani a kismamát.

Megtéveszthette egy cég az ingyen napelemre pályázókat

AC News 2022.07.06.
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított az EU-SOLAR Nyrt.-vel szemben, amiért megtévesztően ígérheti a lakossági napelem-pályázatok költségmentes előkészítését, illetve kifog...

Sziréna

Vasutasok és civilek mentették meg a férfi életét, az utasok végignézték és drukkoltak

AC News 2022.07.06.
 Tegnap a fővárosba kérték a mentők gyors segítségét ahhoz a 45 év körüli férfihez, aki a kelenföldi vonatállomáson lett rosszul.

Potencianövelő tablettákat és cigarettát foglaltak le a pénzügyőrök - Videó

AC News 2022.07.06.
Több mint egymillió szál adózatlan cigarettát, rengeteg Elf Bart, Heetset, vágott dohányt, potencianövelő tablettákat és kábítószergyanús anyagot is találtak a pénzügyőrök egy nagy...

Idős nőkre utazott az angyalföldi rabló - Videó

AC News 2022.07.06.
Idős nők nyakláncait tépte ki a gyanú szerint egy férfi, az angyalföldi rendőrök őrizetbe vették.
video4 - Kategoriak között
video1a - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között

Itthon

Elindult a sertéshúsfogyasztást ösztönző kampány

AC News 2022.07.05.
Idén tizedik alkalommal indította el az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) a sertéshús fogyasztását ösztönző k...

A forint történelmi mélypontra került

AC News 2022.07.05.
Történelmi mélypontra került a forint az euróval, a dollárral és a frankkal szemben kedden 10 óra körül.    

A mentőből posztolt képet magáról Hoppál Péter kulturális államtitkár

AC News 2022.07.05.
Valószínűleg már túlesett a vakbélműtéten Hoppál Péter kulturális államtitkár, akit mentő vitt el a parlamentből.

Világ

Charles Michel: prioritás számunkra a csatlakozási fejezetek megnyitása Észak-Macedóniával és Albániával

AC News 2022.07.06.
Prioritás számunkra a csatlakozási fejezetek megnyitása Észak-Macedóniával és Albániával, a Nyugat-Balkánnak és az EU-nak kölcsönösen szüksége van egymásra - jelentette ki szerd&aacu...

Lemondott a horvát pénzügyminiszter

AC News 2022.07.06.
Személyes okokra hivatkozva, váratlanul lemondott Zdravko Maric horvát pénzügyminiszter - közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT) szerdán. A hírt a kormány megerősítette.

Justin Bieber babázik

AC News 2022.07.05.
Feleségével közösen, egy kedves fotón mutatta meg rajongóinak csöpp unokaöccsét.  
video2a - Kategóriák között
video1a - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között

Profil

A magyar hétköznapok inspirálták az india rendező készülő sorozatát

Farkas Márió 2022.07.05.
Tyagi Pallava közel tíz éve választotta ki hazánkat, akkor filmrendezést tanulni érkezett az országba. Iskolái befejezése után Angliába utazott, ám visszahúzta a szíve Magyarországra, amire ...

Ignácz Judit: Magyarországon gyerekcipőben járnak a társadalmat érintő témák

Farkas Márió 2022.06.30.
Ignácz Judit egy Tolna megyei falucskából indult, s lett mára a magyarországi cigány értelmiség egy meghatározó alakja, aki amellett, hogy társadalmi ügyekben szólal fel, Európa több ország&aa...

Bródy János dalszövegét választotta legújabb kampányához az UNICEF

AC News 2022.06.26.
Bródy-dalszövege jelenik meg az UNICEF gyerekvédelmi szervezet legújabb termékein. A jótékony célú webshop legújabb kampányának elindításában számos népszerű zenész vesz r&eac...

Amiről beszélnek

76. születésnapját ünnepli korunk egyik legnagyobb akcióhőse, Sylvester Stallone

Farkas Márió 2022.07.06.
Az olasz származású színész 1946-ban, New Yorkban látta meg a napvilágot. Élete vargabetűin Rockyként verekedte át magát, hogy a 70-es, 80-as, 90-es évek meghatározó karaktere legyen, mára pedig...

Gór-Nagy Mária: Amíg élek, járni fogok pszichológushoz

AC News 2022.07.06.
A nevével fémjelzett színitanodájában kicsik és nagyok útját egyengeti Gór-Nagy Mária. Minden erejével és tudásával azon van, hogy segítsen másoknak, ám ez rengeteg energiáj&...

Judy maximális szabadságot adott a férjének, és ő is neki 

AC News 2022.07.06.
Judy és férje immáron 11 éve alkot egy párt. Saját bevallásuk szerint nagyon szeretik egymást, de fontosnak tartják a szabadságukat is.  
video3a - Kategóriák között
video2a - Kategóriák között
Video4a - Kategóriák között
Remiz uzlethaz - felugro