Bocsánatot kért a brit védelmi miniszter Irakban elesett brit katonák családjától

2017.08.18. Világ

Bocsánatot kért a brit védelmi miniszter Irakban elesett brit katonák családjától

Évekig tartó csatározás után bocsánatot kért a brit védelmi miniszter az iraki háborúban elesett egyik brit katona és két társa családjától.

cba bejegyzeseknél(200x300)

    Phillip Hewett közlegény 2005-ben vesztette életét. Ő volt a kilencedik a brit hadsereg járőröző egységeiből, aki a takarékossági okokból alkalmazott könnyű páncélzatú, észak-írországi utcai járőrszolgálatra tervezett Land Roverben halt meg. A terepjáró szinte semmilyen védelmet nem nyújtott az iraki lázadók által telepített pokolgépek ellen. 

    A sokak által "mozgó koporsónak" nevezett járművekben 37 brit katona vesztette életét az iraki és az afganisztáni hadszíntéren elkövetett pokolgépes támadásokban. 

    Phillip Hewett anyja a BBC-nek felidézte, a fia és két társa halála ügyében folytatott vizsgálatnak öt napig kellett volna tartania, de három óra alatt végeztek vele. Miután a védelmi minisztériumtól nem kapott kielégítő válaszokat a Land Roverekkel kapcsolatban, Sue Smith előbb más katonák hozzátartozóival érdekvédelmi csoportot alapított, végül jogi útra terelte az ügyet. 

    2013-ban az asszony és két olyan katona családja, akik szintén könnyű páncélzatú terepjáróban vesztették életüket, mérföldkőnek számító ügyet nyertek a brit legfelsőbb bíróságon. Az ítélet ugyanis lehetővé tette számukra, hogy az emberi jogokról szóló törvény alapján bepereljék a védelmi minisztériumot. A bíróság kimondta, hogy haláluk idején a katonák a brit jogrendszer hatásköre alatt voltak, így rájuk is vonatkozott az 1998-as törvény.

    A védelmi minisztérium ezután is megpróbálta hátráltatni az ügyet. Az iraki beavatkozással kapcsolatos vizsgálat és az arról szóló 2016-os jelentés azonban komolyan elmarasztalta a tárcát a Land Roverek alkalmazása miatt, a minisztérium és a három család közötti pereskedés pedig végül megegyezéssel zárult, amelynek része volt a védelmi miniszter bocsánatkérése a három családtól.

    A Hewett anyjának szóló levélben Michael Fallon úgy fogalmazott, tisztában van azzal, milyen kínokat jelentettek a család számára az elmúlt több mint egy évtized csatározásai. Hangsúlyozta, hogy a kormány teljes egészében elfogadja a John Chilcot vezetésével folytatott vizsgálat eredményeit a Land Roverekre vonatkozóan. Bocsánatot kért a késlekedésért az arról szóló döntésekről, hogy biztonságosabb járműveket bocsássanak a járőröző egységek rendelkezésére. 

    "A kormány megtanulta a leckét: biztosítania kell, és biztosítani is fogja, hogy a hadsereg mindig megfelelően legyen felszerelve és ellátva" - tette hozzá.

    Az iraki háborúban 179 brit katona vesztette életét 2003 és 2011 között, az afganisztáni hadszíntéren pedig 454. 

További cikkek

hbs(400x300)
cba bejegyzeseknél(200x300)
b3 bejegyzeseknél(200x300)