Brüsszel újabb eljárást indíthat Magyarország ellen

2017.07.11. Világ

Brüsszel újabb eljárást indíthat Magyarország ellen

Brüsszel újabb kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen, egy másikat pedig újabb szakaszába lépteti.

bejegyzeseknél(200x300) Merk IT

Bruxinfó arról értesült, hogy Brüsszel a civil törvény miatt is elindítja a kötelezettségszegési eljárást, míg a felsőoktatási törvény miatt indítottat a második szakaszba lépteti.

Az Európai Bizottság csütörtökön teszi közzé a kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatos döntéseit. A portál úgy értesült, hogy hivatalosan ekkor jelentik be, hogy a CEU-t hátrányosan érintő felsőoktatási törvény miatti április óta folyó eljárást újabb szakaszába lépteti, a civil törvény miatt pedig új eljárást kezdeményez.

A Bizottság felszólítja a magyar kormányt, hogy változtasson a civil törvényen, azt ugyanis több szempontból aggályosnak tartja. „Nagyon sajnálnék bármilyen kísérletet, ami a civilek tevékenységét korlátozná, és a munkájukat ellenőrzés alá akarná vonni, illetve megbélyegezné őket” – mondta még áprilisban a Bizottság elnöke, Frans Timmermans. Hozzátette, hogy a törvény eredeti formájában megsértheti a tőke szabad áramlásának elvét és az egyesülés szabadságát.

A portál úgy tudja, hogy Brüsszelnek több problémája van a felsőoktatási törvénnyel. Például szerinte a magyar kormány önkényesen korlátozza a CEU-t,mivel sérti az akadémiai szabadságot, ha egy intézményt a  nevének megváltoztatására kényszerítenek és az nem indokolt, megalapozott vagy arányos. Itt pedig egyik sem áll fenn.

Brüsszel Magyarország ellen egy hónapja indította legújabb kötelezettségi eljárását a menekültek befogadásának elutasítása miatt.

További cikkek

bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT