Brüsszel újabb eljárást indíthat Magyarország ellen

2017.07.11. Világ

Brüsszel újabb eljárást indíthat Magyarország ellen

Brüsszel újabb kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen, egy másikat pedig újabb szakaszába lépteti.

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT

Bruxinfó arról értesült, hogy Brüsszel a civil törvény miatt is elindítja a kötelezettségszegési eljárást, míg a felsőoktatási törvény miatt indítottat a második szakaszba lépteti.

Az Európai Bizottság csütörtökön teszi közzé a kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatos döntéseit. A portál úgy értesült, hogy hivatalosan ekkor jelentik be, hogy a CEU-t hátrányosan érintő felsőoktatási törvény miatti április óta folyó eljárást újabb szakaszába lépteti, a civil törvény miatt pedig új eljárást kezdeményez.

A Bizottság felszólítja a magyar kormányt, hogy változtasson a civil törvényen, azt ugyanis több szempontból aggályosnak tartja. „Nagyon sajnálnék bármilyen kísérletet, ami a civilek tevékenységét korlátozná, és a munkájukat ellenőrzés alá akarná vonni, illetve megbélyegezné őket” – mondta még áprilisban a Bizottság elnöke, Frans Timmermans. Hozzátette, hogy a törvény eredeti formájában megsértheti a tőke szabad áramlásának elvét és az egyesülés szabadságát.

A portál úgy tudja, hogy Brüsszelnek több problémája van a felsőoktatási törvénnyel. Például szerinte a magyar kormány önkényesen korlátozza a CEU-t,mivel sérti az akadémiai szabadságot, ha egy intézményt a  nevének megváltoztatására kényszerítenek és az nem indokolt, megalapozott vagy arányos. Itt pedig egyik sem áll fenn.

Brüsszel Magyarország ellen egy hónapja indította legújabb kötelezettségi eljárását a menekültek befogadásának elutasítása miatt.

További cikkek

bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT