Halomra lőtték a híveket Új-Zélandon – 49 halálos áldozat – VIDEÓ az elfogásról

2019.03.15. Világ

Halomra lőtték a híveket Új-Zélandon – 49 halálos áldozat – VIDEÓ az elfogásról

Két mecsetet támadtak meg szélsőjobboldali merénylők Új-Zélandon, Christchurch városban helyi idő szerint pénteken. Mindkét muzulmán templom tele volt imádkozó hívőkkel. A merénylők automata fegyverekkel halomra lőtték őket.

hbs(400x300)

49-re nőtt az új-zélandi Christchurchben két mecset ellen összehangoltan elkövetett pénteki terrortámadás halálos áldozatainak száma – közölte sajtótájékoztatóján Mike Bush rendőrfőkapitány. A város központjában lévő Maszdzsid al-Núr mecsetnél 41, a külső kerület Linwood mecseténél hét ember halt meg, egy pedig kórházba szállítása után vesztette életét. A sérültek száma megközelíti az ötvenet.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az egyik fegyveres merénylő fejkamerával rögzítette a vérengzést, és a 17 perces felvételt feltette az internetre. Arra kérik az embereket, hogy ne nézzék meg és ne osszák meg a videót, mert azzal a terroristák céljának elérését segítenék.

„Ez Új-Zéland egyik legsötétebb napja” – mondta Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök, aki hozzátette: rendkívüli kegyetlenséggel elkövetett, példa nélkül álló erőszakos cselekményről van szó. Minden jel arra mutat, hogy a kettős merénylet jól megtervezett terrortámadás volt – tette hozzá. A miniszterelnök bejelentette, hogy a hatóságok megemelték a terrorfenyegetettség szintjét, ennek megfelelő intézkedéseket vezettek be a kikötőkben és a repülőtereken. Felszólították a lakosságot, hogy mindenki maradjon az otthonában, és az iskolákat is bezárták.

Az első hírügynökségi jelentések még csak arról szóltak, hogy szemtanúk szerint egy katonai egyenruhás férfi belépett a Maszdzsid al-Núr mecsetbe, majd több tucat lövést lehetett hallani, utána embereket lehetett látni, amint kiszaladnak az utcára. A fegyveres elmenekült a helyszínről. Musztafa Faruk, a helyi muzulmán közösség egyik szóvivője szerint a merénylet idején mintegy ötszázan voltak a mecsetben.

Korábban Scott Morrison ausztrál miniszterelnök közölte, hogy agresszív viselkedésű, ausztrál jobboldali szélsőséges az a férfi, akit az új-zélandiak őrizetbe vettek a christchurchi terrortámadások egyik gyanúsítottjaként. Az új-zélandi rendőrség közölte, hogy három férfit és egy nőt vett őrizetbe, és az egyik férfi ausztrál.

„Egyelőre egy húszas évei vége felé járó férfit vádolunk gyilkossággal, őt holnap a christchurchi bíróság elé állítják. Rajta kívül három embert tartóztattunk le. Úgy gondoljuk, hogy egyiküknek, akinél szintén volt fegyver, valószínűleg nincs köze a merénylethez. Hogy a másik két letartóztatottnak van-e, azt még vizsgáljuk” – mondta Mike Bush rendőrfőkapitány, aki beszélt arról is, hogy a mecsetek környékén a rendőrség több házilag készített, járművekhez erősített robbanószerkezetet talált, amelyeket hatástalanított.

A rendőrfőkapitány nagyon alaposan kiterveltnek minősítette a kettős merényletet, ezért is kérdezték tőle, hogyan lehetséges, hogy az elfogottak nem szerepeltek a szélsőséges elemek listáján.

„Ezekről az emberekről nem áll rendelkezésre semmilyen információ. Elmondhatom, hogy egyeztettem a nyomozásunkat segítő ausztrál kollégákkal, de ők sem tudnak róluk semmit. Hozzá kell tennem azt is, hogy visszamenőleg ellenőrizzük, hogy minden szükséges intézkedés megtörtént-e egy ilyen borzalmas támadás megelőzésére” – tette hozzá a rendőrfőkapitány.

„Kétségtelen, hogy ez a tett csak terrortámadásként írható le. Mindabból, amit megtudtunk, alaposan megtervezték. Ezeket az embereket csak szélsőségesként jellemezhetem. Nincs helyük Új-Zélandon, sőt sehol a világon” – mondta Jacinda Ardern miniszterelnök, aki előtte a Twitteren írta: „Sok, a támadásban érintett a bevándorló közösségeinkhez tartozik, Új-Zéland az ő hazájuk, ők mi vagyunk”.

A tömeggyilkosság ausztrál gyanúsítottja élőben közvetítette, hogyan fegyverkezett fel, és hogyan közelítette meg zenét hallgatva a mecsetet, ahol vaktában lövöldözni kezdett. A mecsetben öt percig tartott az első mészárlás. Miután kiürült a tár, a gyilkos hidegvérűen visszament kocsijához, és fegyvert cserélt. Szemtanúk szerint a támadó nagy sebességgel hajtott el a merénylet helyszínéről, majd az utcán parkoló autókra és házakra is tüzet nyitott. Ott fogták el.

 

Az Európai Unió, a NATO és az Európa Tanács főtitkára is elítélte az új-zélandi terrortámadásokat.

„Az imahelyek elleni támadások mindannyiunk ellen szólnak, akik hiszünk a vallás és a vélemény szabadságában, sokszínűségében, ami az új-zélandi társadalom szövetét jelenti, és amely értékeket az Európai Unió is osztja” – hangsúlyozta Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kijelentette, hogy az Európai Unió együtt gyászol Új-Zélanddal, és „mindig ki fog állni azok ellen, akik gyűlölettől fűtve el akarják pusztítani társadalmainkat és életmódunkat”.

A Brit Nemzetközösség fejeként II. Erzsébet királynő Új-Zéland kormányzójának küldött üzenetében fejezte ki együttérzését. „Mélyen elszomorítottak a mai, Christchurchben történtek... Fülöp herceg és a magam nevében szeretném részvétemet nyilvánítani a családoknak és barátoknak, akik szeretteiket elvesztették. A mentőcsapatoknak és az önkénteseknek, akik a sebesülteknek nyújtottak segítséget, pedig szeretném elismerésemet kifejezni. Ebben a tragikus helyzetben gondolataimban és imáimban az új-zélandiakkal vagyok.”

További cikkek

cba bejegyzeseknél(200x300)
b3 bejegyzeseknél(200x300)
hbs(400x300)