Hazavitték Németországba a 40 éve eltérített Lufthansa-gépet

2017.09.23. Világ

Hazavitték Németországba a 40 éve eltérített Lufthansa-gépet

Az 1977 októberében eltérített gépet 1985-ig használta a Lufthansa, majd Brazíliába került, és ott selejtezték.

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT

Negyven évvel eltérítése után visszatért szombaton Németországba azt a Lufthansa-gép, amit palesztin terroristák irányítottak 1977-ben Szomáliába. A Landshut néven ismert kirostált Boeing 737-es utasszállító fő részegységeit két szállítógép fedélzetén vitték vissza Brazíliából Friedrichshafenbe.

A repülőgépet restaurálás után a Boden-tó partján fekvő friedrichshafeni Dornier repüléstani múzeumban állítják ki. A tervek szerint a repülőgép eltérítését és utasainak kiszabadítását fogják bemutatni a tárlaton. A gép további alkatrészei várhatóan szerdán érkeznek vissza Németországba.

1977. október 13-án négy palesztin a szomáliai Mogadishuba térítette a Lufthansa Palma de Mallorcából Frankfurtba tartó járatát. A palesztinok akciójukkal a Hans-Martin Schleyer német bankár elrablását végrehajtó németországi terrorista csoporttal, a Vörös Hadsereg Frakcióval működtek együtt.

A 91 túszért cserében "német és palesztin elvtársak" szabadon engedését követelték, de a bonni kormány nem volt hajlandó engedni nekik. Több nap bolyongás után a gép végül a szomáliai Mogadishu repülőterén szállt le.

Ott a német különleges szolgálat, a GSG-9 kommandósai október 18-án megrohamozták a gépet, és a túszokat kiszabadították. A rajtaütés során meghalt három terrorista, akik az előző napon agyonlőtték a gép kapitányát, Jürgen Schumannt.

Az utasszállító a terrorcselekmény után a Lufthansa színeiben repült tovább 1985-ig, végül a brazil légitársaság tulajdonába került, majd miután kivonták a szolgálatból, a Fortaleza reptéren kötött ki, ahol évekig leselejtezettként állt.

Sigmar Gabriel német külügyminiszter a Landshutot és utasainak kiszabadítását egy szabad társadalom megtestesült szimbólumának nevezte.

További cikkek

bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT