Indiában betiltották a Modi miniszterelnökről szóló BBC-dokumentumfilmet

Pataki József 2023.01.24. Világ

Indiában betiltották a Modi miniszterelnökről szóló BBC-dokumentumfilmet

Az indiai kormányt cenzúrával vádolják a Narendra Modi miniszterelnöknek a 2002-es gudzsaráti zavargásokban játszott szerepéről szóló BBC-dokumentumfilm betiltása miatt - számolt be róla hétfőn a The Guardian brit lap online kiadása.

Cba - cikk közötti

Az indiai kormány a szükségállapotra vonatkozó törvényekre hivatkozva tiltotta meg a BBC dokumentumfilmjének bemutatását, mely Narendra Modi miniszterelnök szerepét vizsgálja a nyugat-indiai Gudzsarát államban 2002-ben kitört zavargásokban.

A BBC a zavargásokról készített dokumentumfilmet India: The Modi Question (India: A Modi-kérdés) címmel, melyben bemutatják Modi felemelkedését a Bharatija Dzsanata Párton belül, és útját Gudzsarát állam kormányzói székéig. A brit hírtelevízió olyan feljegyzéseket is bemutatott, amelyek szerint Modi magatartását annak idején nyugati diplomaták és a brit kormány is bírálta, az egyik kormányzati jelentés szerint a zavargások "hordozták az etnikai tisztogatás minden jegyét".

Modi elnököt sokan azzal vádolják Indiában, hogy állítólag bűnrészes volt a 2002-ben, a nyugat-indiai Gudzsarát államban kirobbant zavargások során elkövetett erőszakos cselekményekben, amelyek azután törtek ki, hogy 59 hindu zarándok meghalt egy felgyújtott vonaton. A tűzvészért az állam muszlim lakosságát okolták. Ezt követően csaknem ezer muszlim halt meg erőszakos cselekményekben az államban, Narendra Modi ekkor Gudzsarát állam kormányzója volt. Emiatt a rendőrséget azzal vádolták, hogy tétlenül nézte az erőszakot, Modit pedig azzal, hogy nem tett eleget a muszlim kisebbség védelmében. Narendra Modi tagadta az ellene felhozott vádakat, az indiai legfelsőbb bíróság pedig 2013-ban kimondta, hogy nem volt elegendő bizonyíték a felelősségre vonásához.

A dokumentumfilm betiltását több indiai ellenzéki politikus is elítélte, cenzúrával vádolva a Modi-kormányt. Mahua Moitra, az ellenzéki Trinamul Kongresszus Párt képviselője Twitter-oldalán tette közzé a film egy részletét, a bejegyzéshez pedig azt írta: "szégyen, hogy a világ legnagyobb demokráciájának császára és udvaroncai ennyire bizonytalanok".

A két epizódból álló dokumentumfilm első részét múlt hét kedden sugározták az Egyesült Királyságban. Indiában megtiltották a bemutatását, de részletei a helyi közösségi médiában már elérhetőek. A dokumentumfilm heves reakciót váltott ki a Modi-kormány részéről, mely a dokumentumfilmet "lejárató propagandának" minősítette.

"Az elfogultság és az objektivitás hiánya tapasztalható, és őszintén szólva továbbra is egyértelmű a gyarmatosító gondolkodásmód" - mondta Arindam Bagcsi, az indiai külügyminisztérium szóvivője.

A dokumentumfilmet közös nyilatkozatban ítélte el több mint 300 indiai közéleti személyiség, akik azzal vádolták a BBC-t, hogy brit gyarmati törekvéseket erőltet és "bíróként és esküdtként is szítja a hindu-muszlim feszültséget".

A BBC közleményében tudatta, hogy a dokumentumfilmet alapos kutatás előzte meg, és a legszigorúbb szerkesztési normáknak megfelelően készítették el. (MTI)

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Judi kénytelen bogyókat szedni, hogy kicsit lelassuljon

Polesz Anita 2023.02.03.
Az énekesnő új kihívásra vágyott az életében, most megkapta. Főműsoridőben tér vissza a képernyőre, ám annyira izgul, hogy tompítania kell a felfokozott állapotát.

Beszédes bejegyzés – Botoxoltatott az énekesnő?

Pataki József 2023.02.03.
Mardoll a minap furcsa bejegyzést tett közzé, amelyben plasztikai beavatkozásra utalt.

ByeAlex eltűnik az X-Faktorral együtt, de jön a The Voice

Virág Márton 2023.02.03.
Tizenegy év után kifulladt az RTL tehetségkutató műsora, de itt van helyette az új.

Huppsz

Sokkoló videó – Szörnyű állapotban van Ozzy Osbourne

Pataki József 2023.02.03.
 A rocklegenda bottal is alig bír járni…

Nagy bajban van Katalin hercegné

Pataki József 2023.02.03.
Óriási népharag zúdult az eddig népszerű hercegnére.

Fekete Dávid a börtönben imádkozott a kisfia életéért

Virág Márton 2023.02.03.
Az orvosok 4 napig harcoltak a gyerekért, aki kiesett az ablakon.

AC News

Megújult a magyarok kedvenc édessége - cukorbetegek, fogyókúrázók is csemegézhetnek

Polesz Anita 2023.02.03.
Hozzáadott cukor nélküli magyar túró rudit dobtak piacra.

Brutális havazással, szélviharral csap le a tél

Virág Márton 2023.02.03.
Vegyük elő újra a szánkót és a hólapátot. Na, meg a tundrabugyit.

Sajnos fel kell tekerni a fűtést - az idei tél eddigi leghidegebb szakasza jöhet

Polesz Anita 2023.02.02.
Az idei tél eddigi leghidegebb szakasza jöhet: a jövő hét elején számottevő talajfagy is kialakulhat, és a hideg a növényeket is nyugalomra inti - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök&...

Sziréna

Spinning közben esett össze az edzőteremben egy huszonéves

Polesz Anita 2023.02.03.
Spinning edzés közben lett rosszul az a 25 év körüli fiatal, akihez tegnap kérték a mentők gyors segítségét egy óbudai edzőterembe.

Halálosan megfenyegettek és kiraboltak egy nőt Óbudán

Polesz Anita 2023.02.03.
Egy 26 éves férfi és egy 29 éves nő fényes nappal megtámadtak és kiraboltak egy Óbudán sétáló nőt úgy, hogy a férfi azzal fenyegette meg, hogy megöli, ha nem engedelmeskedik.

Perceken múlt a tini élete, szénmonoxid-mérgezést kapott

Polesz Anita 2023.02.03.
Szén-monoxid-mérgezés miatt került kórházba egy kamaszlány Kaposváron. 

Itthon

„Nincs kibúvó az árstopszabályok alól”

Pataki József 2023.02.03.
Nincs kibúvó az árstopszabályok alól, azok betartását a kormány továbbra is elvárja a kereskedőktől - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Budapesten a kormányszóvivő.

Tovább emelkedik az egészségügyi dolgozók bére

Pataki József 2023.02.03.
A kormány folytatja az egészségügyi dolgozók béremelését: február elején érkezik az orvosok emelt bére és a háziorvosi szolgáltatók is a béremelés összegével nö...

Bakondi: egységes európai fellépésre van szükség

Pataki József 2023.02.02.
A biztonság érdekében egységes európai fellépésre van szükség az illegális bevándorlás megfékezésére - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója csütö...

Világ

Kinevezte a magyar segédpüspököt Ferenc pápa

Pataki József 2023.02.03.
Ferenc pápa elfogadta a  hetvenötödik életévét betöltött Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök lemondását, és kinevezte a tisztségre Martos Levente Balázst, a Központi Papne...

Kitálalt Kínáról a CIA igazgatója

Pataki József 2023.02.03.
Az amerikai hírszerzés szerint a kínai elnök arra utasította országa hadseregét, hogy 2027-re álljon készen Tajvan lerohanására.

Lavrov: a Nyugat az „oroszkérdés” megoldására törekszik

Pataki József 2023.02.02.
A Nyugat megpróbál akkora vereséget mérni Oroszországra, hogy az évtizedekig ne tudjon magához térni. Ez az "oroszkérdés" megoldására tett kísérlet - jelentette ki Szergej Lavrov orosz kü...

Profil

Karáth Emil tengerbiológus megmentené a tengeri élővilágot

Marinov Zsuzsanna 2023.02.03.
A tengerbiológus, profi búvár és díjnyertes producer egyedüli magyarként dolgozott már környezetvédelmi projektekben, és kicsit sem tartja extrémnek, hogy merülései során cápákkal tal&aac...

Sávolt Karolina: Mindegyik képemhez fűződik valamilyen törtènet

Polesz Anita 2023.01.28.
Sávolt Karolina még csak hetedik osztályos, de már korunk egyik legfiatalabb alkotó művésze. A festészettel 9 éves korától kezdett el foglalkozni, online módon sajátította el tudásának alap...

Rigó Márta: Nekem a festés a mentsváram

Pataki József 2023.01.19.
Rigó Márta, vagy ahogy a követői hívják, Márti néni egy igazi „internetmami”, akinek mára már tizenegyezer követője van a YouToubon, és több mint 36 ezer a Facebookon is. Vagányan, szókimond&oac...

Amiről beszélnek

Torkán akadt a harcsának a kutya, mindketten belepusztultak - Fotó

Polesz Anita 2023.02.03.
Döbbenten fogadták a hírt a kiskunlacházi Duna-parti otthonából eltűnt, chipes kiskutya gazdái, hogy elcsavargott házikedvencüket egy óriásharcsa kapta el.

30 éves lett a világ legidősebb kutyája

Pataki József 2023.02.03.
Az eb, kölyökkorában majdnem elpusztult, de végül élete rekordhosszú lett.

A kanadaiak szokatlan gyásza – Nincs már jövendőmondó mormotájuk

Pataki József 2023.02.03.
Kanadában már javában készültek a minden évben megrendezésre kerülő Mormota-napra, mikor rossz hír érkezett.
Remiz uzlethaz - felugro