Ismét összeverekedtek a szélsőjobbosok és az antirasszisták

2017.08.20. Világ

Ismét összeverekedtek a szélsőjobbosok és az antirasszisták

Az antirasszista tüntetők és a rendőrök között kisebb összetűzések voltak, de nem alakult ki rendbontás.

bejegyzeseknél(200x300) Merk IT

A szólásszabadság nevében jobboldali tüntetést hirdettek meg Bostonban. A rendőrség becslése szerint 40 ezer antirasszista ellentüntető jelent meg. Az eredetileg meghirdetett jobboldali gyűlésre néhány tucatnyian mentek el, az esemény a tervezettnél egy órával rövidebb lett, elvonuló résztvevőket a rendőrök védték. Az antirasszista tüntetők és a rendőrök között kisebb összetűzések voltak, de nem alakult ki rendbontás.

A gyűlést meghirdető a Bostoni Szólásszabadság Koalíció nyilvánosan elhatárolódott a neonáciktól, a fehér fajgyűlölőktől, és mindenkitől, aki erőszakot szított augusztus 12-én Charlottesville-ben. A képmutatónak tartott politikai korrektséget elítélő szélsőjobb és a rasszisták új jelszót találtak: ez a szólásszabadság lett.

A jobboldali gyűlés biztosítását egy hétig tervezték a liberális városban. Ötszáz rendőrt vezényeltek ki a gyűlés helyszínére, az ország legrégebbi parkjába, a Boston Commonba. A környező utcákban betonakadályokat helyeztek el, és teherautókat állítottak le, hogy ne lehessen a tömegbe hajtani, mint Charlottesville-ben történt.

A gyűlés résztvevőinek elvonulását is biztosították a rendőrök. Az ellentüntetők kiabáltak, megpróbálták őket megállítani, és vizes palackokat is hajítottak feléjük. Ekkor történt néhány összetűzés a tüntetők és a rendőrök között. Harminchárom tüntetőt őrizetbe vettek.

Más amerikai városokban és voltak antirasszista tüntetések.

Donald Trump a Twitteren reagált a bostoni eseményekre. "Megdicsérem a sok bostoni tüntetőt, aki kiáll a vakhit és a gyűlölet ellen. Nagy nemzetünk hamarosan eggyé lesz. Évtizedekig megosztott volt. Időnként kellenek tiltakozások a gyógyuláshoz, és Amerika meg fog gyógyulni, erősebb lesz, mint valaha" - írta az elnök.

Lánya, Ivanka Trump azt írta: "Jó volt látni, hogy ma több ezer ember gyűlt össze szerte az Egyesült Államokban, hogy békésen elítélje az intoleranciát, a rasszizmust és az antiszemitizmust".

További cikkek

bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT