Katasztrófa lenne a kínai beavatkozás Hongkongban

Dózsa Gabriella 2019.08.13. Világ

Katasztrófa lenne a kínai beavatkozás Hongkongban

A politikai válság sújtotta Hongkongot félti a különleges közigazgatási terület utolsó brit kormányzója. Chris Patten úgy véli, Hszi Csin-ping kínai államfőnek az emberek egyesítésére kellene törekednie.

 

 

cba bejegyzeseknél(200x300)

A konzervatív párti brit politikus a BBC rádiójában úgy fogalmazott, kontraproduktív volt kínai részről "más eszközök" bevetésével fenyegetőzni arra az esetre, ha nem csillapodnak a tüntetések. "Ez katasztrófa lenne Kínára és természetesen Hongkongra nézve is" - mondta Chris Patten, hozzátéve, hogy "Hszi Csin-ping hivatalba lépése óta mindenhol üldözik az eltérő véleményeket és a másként gondolkodókat", és a kommunista párt ellenőriz mindent.

 A korábban brit gyarmat Hongkong 1997-ben tért vissza Kína uralma alá, az egy ország, két rendszer elve alapján viszont a terület nagyfokú önállóságot kapott, független az igazságszolgáltatása, továbbá olyan szabadságjogokat élvez, amelyek Kína szárazföldi részén nincsenek.

Az eredetileg a sokat vitatott kiadatási törvény miatt kezdődött tüntetések azonban évtizedek óta nem látott válságba sodorták a várost, az egyik legnagyobb erőpróba elé állítva a 2012 óta hatalmon lévő Hszi Csin-pinget. A tiltakozások már a hongkongi nemzetközi repülőtér működését akadályozzák, hétfőn nem fogadott és nem indított járatokat a légikikötő, és kedden is több száz járatot töröltek.

(MTI)

További cikkek

b3 bejegyzeseknél(200x300)
hbs(400x300)
cba bejegyzeseknél(200x300)