Konasenkov: elérték céljukat a rakétacsapások

Pataki József 2023.01.27. Világ

Konasenkov: elérték céljukat a rakétacsapások

Elérték céljukat az ukrán hadiipari és energetikai létesítmények ellen csütörtökön intézett rakétacsapások, az orosz erők pedig előrenyomultak az elmúlt nap folyamán Donyeck térségében és Zaporizzsja irányában - jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője pénteken, a hadijelentést ismertetve.

Cba - cikk közötti

A tábornok szerint a rakétacsapás minden kijelölt létesítményt eltalált és megzavarta a fegyver- és lőszerszállítást a harci területekre, beleértve a NATO-országok által biztosított eszközökét is. Azt állította, hogy az ukrán fegyveres erők haditechnikai eszközeit javító és helyreállító vállalatok működése megszakadt.

Konasenkov elmondta, hogy a rakétatámadást az ukrán védelmi ipar és közlekedési rendszer működését biztosító energetikai rendszer létesítményei ellen az orosz fegyveres erők nagyhatótávolságú, precíziós légi és tengeri indítású fegyverekkel, valamint drónokkal hajtotta végre.

A szóvivő szerint Donyeck környékén a sikeres orosz offenzíva több mint nyolcvan ukrán katona halálát okozta, valamint megsemmisített egy harckocsit, három gyalogsági harcjárművet, három kisteherautót, egy D-20-as, két D-30-as tarackot, egy Mszta-B és egy M109 Paladin önjáró tarackot, valamint egy AN/TPQ-50-es ellentűzradart. A donyecki régió déli részén és Zaporizzsja irányába végrehajtott támadó akciók nyomán az orosz erők előnyösebb állásokat foglaltak el, tűz alá véve egyebek között az ukrán 72. gépesített dandár egységeit Vuheldar közelében. Ezen a frontszakaszon az orosz összesítés szerint az ukrán veszteség mintegy 65 katona, egy harckocsi, két páncélozott harcjármű, egy D-20-as tarack, három egyéb jármű és két AN/TPQ-37-es ellentűzradar volt.

Apti Alaudinov, az Ahmat csecsen különleges alakulat parancsnoka és a luhanszki "népi milícia" 2. hadtestének parancsnokhelyettese a Pervij Kanal állami csatornán azt mondta, hogy Artemivszk (Bahmut) közel áll a műveleti bekerítéshez, az orosz csapatok csaknem minden, a városba vezető útvonalat lezártak. Jan Gagin, az Ukrajnától jórészt elcsatolt donyecki régió megbízott vezetőjének tanácsadója ugyanezen a csatornán kijelentette, hogy az orosz erők Vuhledar keleti és délkeleti részén is megvetették a lábukat és osztagokat küldenek be a városba harci felderítésre.

Igor Kimakovszkij, a donyecki régió vezetőjének másik tanácsadója azt mondta, hogy Vuhledarnál az ukrán fegyveresek kisebb csoportokban próbáltak meg ellentámadást végrehajtani, de az orosz tüzérség visszaverte őket.

Az orosz hadijelentés szerint az ukrán fegyveres erők vesztesége Kupjanszk irányában több mint harminc katona, két jármű, egy M-777-es és egy D-20-as tarack, Liman irányában mintegy negyven halott és sebesült, három páncélozott harcjármű, három egyéb jármű, egy D-20-as egy M-777-es tarack, valamint egy tüzérségi lőszerraktár, Herszon irányában pedig egy Grad rakétavető, egy M-777-es tarack és egy tüzérségi lőszerraktár volt.

Az orosz harcászati gépek, valamint a rakéta- és tüzérségi csapatok 102 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, valamint 79 ukrán tüzérségi lőállásra mertek csapást, megsemmisítve egyebek között az Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer radarállomását a Harkiv megyei Szenkove közelében.

Az orosz légvédelem Vuhledar közelében lelőtt egy ukrán Szu-25-ös repülőgépet, valamint 11 drónt, 14 Vilha-, Uragan- és HIMARS-rakétát.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 380 repülőgépet, 204 helikoptert, 2967 drónt, 402 légvédelmi rakétarendszert, 7644 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 991 sorozatvetőt, 3932 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 8191 speciális katonai járművet veszítettek. Az adatokat más forrás nem erősítette meg.

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről jelentettek pénteken ukrán tüzérségi támadást. (MTI)

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Kamarás Iván nem adja fel, saját dalával száll versenybe

Marinov Zsuzsanna 2023.03.20.
„Ezzel szeretném megajándékozni a közönségemet szombaton” - nyilatkozta az AcNews-nak a Jászai Mari-díjas színész.

Keresztbe tett a pápa a P. Mobilnak

Pataki József 2023.03.20.
Ferenc pápa pont akkor akar találkozni a magyar fiatalokkal az Arénában, amikor a P. Mobil fellépett volna. Schuszter Lóri elmondta lapunknak, milyen nehézséget okozott neki az egyházfő.

Mégis Alonso a harmadik, visszavonták az újabb büntetését

Virág Márton 2023.03.20.
Hülyét csinált magából a Forma-1 vezetése Szaúd-Arábiában.

Huppsz

Nocsak, Tápai Szabina visszatér

Marinov Zsuzsanna 2023.03.20.
A válófélben lévő háromgyerekes anyuka meggondolta magát…

Sokkoló: élő adás közben esett össze a meteorológus

Pataki József 2023.03.20.
A műsorvezetője élő adás közben omlott össze. Stúdiós társai először nem is vették észre, hogy nagy a baj.

Így táncolt a nagybeteg Bruce Willis a születésnapján

Pataki József 2023.03.20.
A demenciával küzdő világsztár 68 éves lett. Két videó is készült róla ez alkalomból. 

AC News

Sokkoló: euróban mérik már a balatoni szállások árát

Marinov Zsuzsanna 2023.03.20.
Drágább lett a belföldi nyaralás, de ez a magyarokat nem érdekli – rekordmagas az előfoglalások száma.

Hátborzongató: turistákat csalogatnak az ukrán utazási irodák

Mezővári Gyula 2023.03.20.
Néhány utazási iroda nyaralást kínál a háború sújtotta Ukrajnában, Kijevtől Herszonig. Belépés vonattal és busszal. Golyóálló mellény és „háborús kock&aa...

Berúgja az ajtót a dübörgő tavasz, 22 fokos meleg lesz

Virág Márton 2023.03.20.
Megszűnnek a hajnali fagyok, a napsütésé lesz a főszerep. Sándor, József, Benedek meghozták a meleget. Péntekig fokozatosan melegszik az idő, a hétvégére már 22 fokot jósolnak a meteorológusok. A hé...

Sziréna

Saját kabátja ölte meg a kerékpárost

Pataki József 2023.03.20.
A tragikus szabadidős balesetet a kormányra erősített esőkabát okozta.

Rejtélyes gyilkosság: agyonlőtt férfit találtak egy autóban

Virág Márton 2023.03.20.
Az áldozatot szíven lőtték, gyilkosa a kocsiban hagyta a fegyvert.

Meg akarta ölni az orvost a felesége és annak szeretője

Virág Márton 2023.03.20.
Az 56 éves nő és 26 éves férfi félholtra verte a szombathelyi orvost.

Itthon

Elhunyt a fideszes politikus

Pataki József 2023.03.20.
Életének 44. évében elhunyt Tatabánya volt polgármestere, Schmidt Csaba - közölte a család hétfőn a politikus közösségi oldalán.

„A fejlesztés nem csak a budapestieké”

Pataki József 2023.03.20.
A 3-as metró rekonstrukciójával megvalósuló fejlesztés nem csak a budapestieké, nem csak a fővárosban élők érdekét szolgálja - hangsúlyozta a területfejlesztési miniszter a felújíto...

„A magyar gazdaság erős vállalkozásokra épül”

Pataki József 2023.03.17.
A magyar gazdaság kitartó, elkötelezett családokra, erős vállalkozásokra épül - mondta a pénzügyminiszter pénteken a hajdú-bihari Monostorpályiban, ahol felavatta a családi vállalkozásban műk&...

Világ

„Orosz agresszió fenyegeti az egész világot”

Pataki József 2023.03.20.
Az egész világ az orosz agresszió fenyegetettségében él - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő az Európa jövőjéről a németországi Heidelberg egyetemén hétfőn tartott előadás&aacu...

Itt tartunk: már ropognak a fegyverek a Duna torkolatánál is

Pataki József 2023.03.20.
Nagyszabású nemzetközi hadgyakorlat kezdődött hétfőn a Duna torkolatvidékén és a Fekete-tengeren Románia szervezésében tíz NATO-tagállam, valamint Moldova és Georgia részvételével.

Enyhült az infláció

Pataki József 2023.03.17.
Lassult februárban az infláció az euróövezetben - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala.

Profil

Karáth Emil tengerbiológus megmentené a tengeri élővilágot

Marinov Zsuzsanna 2023.02.03.
A tengerbiológus, profi búvár és díjnyertes producer egyedüli magyarként dolgozott már környezetvédelmi projektekben, és kicsit sem tartja extrémnek, hogy merülései során cápákkal tal&aac...

Sávolt Karolina: Mindegyik képemhez fűződik valamilyen törtènet

Polesz Anita 2023.01.28.
Sávolt Karolina még csak hetedik osztályos, de már korunk egyik legfiatalabb alkotó művésze. A festészettel 9 éves korától kezdett el foglalkozni, online módon sajátította el tudásának alap...

Rigó Márta: Nekem a festés a mentsváram

Pataki József 2023.01.19.
Rigó Márta, vagy ahogy a követői hívják, Márti néni egy igazi „internetmami”, akinek mára már tizenegyezer követője van a YouToubon, és több mint 36 ezer a Facebookon is. Vagányan, szókimond&oac...

Amiről beszélnek

Szívderítő videó – Így ugróiskoláznak a járókelők

Pataki József 2023.03.20.
Mindenkinek előcsalta a gyermeki énjét egy férfi, aki ugróiskolát rajzolt a háza elé.

Vigyázat! Drog van a bolti lisztben

Pataki József 2023.03.20.
Teljes kiőrlésű terméket hívtak vissza.

Üdvözlet a konyhából: patkányt szállítottak ki a levesben

Pataki József 2023.03.20.
A házaspár levest rendelt, a futár kiszállította, aztán az ebédre készülők halálra rémültek, amikor patkány úszkált a lében…
Remiz uzlethaz - felugro