Könyörtelen csapással fenyegetőzik Kim Dzsong Un

2017.08.20. Világ

Könyörtelen csapással fenyegetőzik Kim Dzsong Un

Az észak-koreai rezsim Dél-Korea és az Egyesült Államok közösen tartott hadgyakorlata előtt üzent. A rezsim ellenséges lépésnek tekinti a katonai akciót és megtorlással fenyeget.

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT

Az USA a múlt héten jelentette be, hogy a Phenjannal kialakult konfliktus ellenére sem halasztja el a hétfőn kezdődő, évente megtartott közös hadgyakorlatozást Dél-Koreával. A phenjani rezsim szerint a közös katonai akció "vakmerő tett, amely nukleáris háborúhoz vezet".

Az állami újságban azt írták, se az Egyesült Államok belterületei, se Guam és Hawaii sem tudja elkerülni a "könyörtelen csapásukat", ha úgy döntekek.

A két ország között az elmúlt hetekben vált kiélezetté a konfliktus. Phenjan a múlt héten készített pontos terveket Guam szigetének megtámadására. Kim Dzsong Un azonban akkor azt mondta, a támadás megindításáról akkor dönt majd, ha az Egyesült Államok előbb lép, és még egy ideig figyelemmel kíséri az USA cselekedeteit. 

Donald Trump szerdán úgy reagált erre, hogy Kim Dzsong Un nagyon bölcs és jól megindokolt döntést hozott. A Guam elleni rakétatámadást elhatározó döntés "katasztrofális és elfogadhatatlan" lett volna, tette hozzá az amerikai elnök.

Nem tudni azonban, hogy a hadgyakorlat megtartását Észak-Korea provokációnak tekinti-e majd. Most azt üzenték, ha egy megelőző csapás legkisebb jelét is érzékelik, lépnek. A phenjani diktátor úgy fogalmazott: a Koreai-félszigeten kialakult feszültségek tükrében, az amerikaiak "józanul mérlegeljék, mit nyerhetnek és mit veszthetnek".

Ez Egyesült Államok hadserege évente tart hadgyakorlatot Dél-Koreával közösen, amely során egy esetleges észak-koreai offenzívát szimulálnak és kizárólag védekező hadmozdulatokat gyakorolnak. 

További cikkek

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT