Kreml: hazugság, hogy az orosz erők háborús bűncselekményt követtek el Izjumnál

Pataki József 2022.09.20. Világ

Kreml: hazugság, hogy az orosz erők háborús bűncselekményt követtek el Izjumnál

Hazugok és a "bucsai forgatókönyv" szerint készültek azok a vádak, amelyek szerint az orosz erők háborús bűncselekményt követtek el Izjumban - jelentette ki újságíróknak Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn.

Cba - cikk közötti

"Ez ugyanaz a forgatókönyv, mint a bucsai. Ugyanannak a forgatókönyvnek az alapján alakul minden. Ez hazugság, természetesen meg fogjuk védeni az igazságot ezzel a történettel kapcsolatban" - mondta a Kreml szóvivője.

Peszkov arra reagált, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök angol nyelvű videoüzenetben állította, hogy tömegsírt fedeztek fel a Harkiv megyei, az ukrán hadsereg által az orosz megszállás alól felszabadított Izjumban. Ígéretet tett rá, hogy a külföldi médiának is megmutatják a helyszínt.

Tavasszal hasonlóképpen, a Kijev megyei Bucsában elkövetett háborús bűncselekménnyel vádolták meg az orosz hadsereget. Az orosz védelmi minisztérium április 3-án elutasította Kijev vádját, amely szerint orosz katonák civileket öltek meg Bucsában. A tárca szerint az orosz fegyveres erők már március 30-án teljesen elhagyták települést, a bűncselekmények "bizonyítékai" pedig csak a negyedik napon kerültek elő, amikor az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) tisztjei megérkeztek a városba.

Az orosz állami tévécsatornákon bemutatott felvételek és magyarázat szerint az Izjumnál a visszafoglalást követően feltárt sírokba áprilisban olyan - harcokban elesett - ukrán katonákat temetett el az orosz hadsereg, akik holttestének átvételét az ukrán kormány megtagadta. A jelentések szerint a halottaktól azonosítás céljából DNS-mintát vettek, az elhantolást videóra rögzítették.

A donyecki hatóságok szerint hétfőn 13 civil, köztük két gyerek vesztette életét a város Bakui komisszárok terén található autóbusz-megállóban 155 milliméteres, NATO-szabványú ágyúkkal végrehajtott ukrán tüzérségi támadás következtében. További nyolc ember megsebesült.

Gyenyisz Pusilin, a szakadár Donyecki Népköztársaság vezetője a támadást szándékosnak minősítette. Azt is mondta, hogy Limannál "nehéz" harci helyzet alakult ki, amelyet azonban "kézben tartanak" a fegyveres erők, máshol pedig a "népi milícia" egységei lassú előrenyomulást hajtanak végre.

Alekszandr Szaulenko, a Zaporizzsja megyei, orosz ellenőrzés alá került Bredjanszk polgármestere "hazugságnak" nevezte az ukrán médiatérben megjelent információt, miszerint a városvezetés evakuációra készül.

Hétfőn a helyi hatóságok közleménye szerint moszkvai gyógykezelés után visszatért munkakörének ellátásához Herszon megye Moszkva-barát katonai-polgári közigazgatásának vezetője, Vlagyimir Szaldo. A Kommerszant című lap szerint nem kizárt, hogy a tisztségviselőt augusztus elején megpróbálták megmérgezni.

A Herszon megyei kahovkai vízi erőműre a helyi hatóságok szerint ukrán részről mintegy húsz rakétát lőttek ki, ezek többségét a légvédelem elfogta.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a hétfői hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az elmúlt nap folyamán az orosz légierő nagy pontosságú fegyverekkel a donyecki régióban az ukrán 53., 58. és 93. gépesített dandár állásaira mért csapást Toreck (Dzerzsinszk), Zajceve és Mikolajivka térségében, valamint a 80. ejtőernyős rohamdandáréra a Donyecki Népköztársaságban lévő Sziverszknél, több mint 200 ukrán katona halálát okozva és megsemmisítve 11 páncélozott járművet. A Herszon megyei Bilohiránál az ukrán 46. légi mozgékonysági dandár mintegy 15 katonát és 3 páncélost veszített, a Dnyipropetrovszk megyei Persotravnevénél pedig az 59. gépesített lövészdandárnak masszív tűzcsapás következtében több mint 30 katonája elesett és félszáznál több megsebesült a tájékoztatás szerint.

Konasenkov azt mondta, hogy Zaporizzsja megyében az ukrán 128. hegyi rohamandárra Dolinka mellett, a 102. területvédelmi dandárra Ribne mellett, valamint a Karpatszka Szics "nacionalista" zászlóaljra Zaporizzsja városban mért masszív tűzcsapások következtében több mint 70 katona esett el és négy páncélozott jármű vált üzemképtelenné.

Az orosz harcászati légierő gépei, valamint, rakéta- és tüzérségi csapatok hét ukrán vezetésipontot, 52 tüzérségi egységet, valamint 134 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulást támadtak. Zaporizzsjában precíziós légicsapás megsemmisítette az Iszkra üzem műhelyeit, ahol amerikai HIMARS rakéta-sorozatvetőket szervizeltek. Az orosz légvédelem lelőtte az ukrán légierő egy Szu-25-ös repülőgépét, 14 drónt, két amerikai gyártmányú HARM radarelhárító rakétát, két Tocska-U ballisztikus rakétát, valamint 24 HIMARS- és Vilha-lövedéket.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 294 repülőgépet, 155 helikoptert, 1995 pilóta drónt, 375 légvédelmi rakétarendszert, 5028 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 839 rakétasorozatvetőt, 3401 tüzérségi ágyút és aknavetőt, valamint 5692 katonai járművet veszítettek.

A luhanszki legfelsőbb bíróság hétfőn hazaárulás címén 13 évi szabadságvesztésre ítélte Dmitrij Sabanovot, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Donyec-medencei missziója sztahanovi előretolt járőrbázisának biztonsági asszisztensét. A szakadár Luhanszki Népköztársaság állambiztonsági minisztériuma korábban közölte: dokumentumokat talált, amelyek bizonyítják, hogy az EBESZ különleges megfigyelő missziójának képviselője összejátszott az ukrán védelmi minisztériummal.

Oroszország kormánypártja, az Egységes Oroszország hétfőn kezdeményezte az illetékes szaktárcánál, hogy ukrajnai "különleges hadműveletben" részt vevő diákoknak kaphassanak tanulmányi szabadságot. (MTI)

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Marsi Anikó: Ha a gyerekeim nem fogadták volna el a párom, akkor ő nem léphette volna át a ház küszöbét

AC News 2022.10.07.
A híradóst teljesen kicserélték, amióta szeptember elején kiderült, hogy titokban másodszor is férjhez ment. A Femcafé Inspiráló Nők Gáláján igaz egyedül jelent meg, de lélekben ott vo...

Díjazták az Aranyélet sztárját, Döbrösi Laurát, akire nem csak a színpadon érdemes odafigyelni

AC News 2022.10.07.
A Femcafé már a negyedik alkalommal kereste meg azokat az inspiráló hölgyeket, akik tevékenységükkel, hozzáállásukkal, személyiségükkel példaként szolgálhatnak mindenki szám&a...

Hurrikán pusztított Polgár Tünde otthonában

Pataki József 2022.10.06.
Polgár Tünde és családja a téli időszak nagy részét floridai otthonukban szokták tölteni. Most még Magyarországon tartózkodnak, ahonnan aggódva figyelték, mekkora pusztítást végzett n&...

Huppsz

Otthon is ad a megjelenésére Liptai Claudia, nem visel mackónadrágot

AC News 2022.10.07.
A műsorvezető szerint nem kell szégyellni, ha valaki szereti és követi a divatot, ettől senki nem válik felszínessé.  

Kökény Attila a kukások pártjára állt: Adják meg a kukásoknak azt, ami jár nekik!

Pataki József 2022.10.07.
Áldatlan állapotok uralkodnak az énekes háza előtt, mint ahogy a főváros többi részén is.

Már a második évfordulójukat ünnepelték, ám még mindig randiznak, mint megismerkedésükkor

AC News 2022.10.06.
Nádai Anikó és vőlegénye, Hajmásy Péter megismerkedésük második évfordulóját ünneplik, és boldogabbak nem is lehetnének.
Video4a - Kategóriák között
video4 - Kategoriak között
video5 - Kategoriak között

AC News

Óriásplakáton keres magának barátnőt egy szűz srác

AC News 2022.10.06.
Óriásplakáton, arcát felvállalva keres barátnőt egy angol férfi, aki még sosem randizott.

Fehér cápákra vadászó kardszárnyú delfinekről készültek különleges felvételek - Videó

AC News 2022.10.06.
Soha nem látott részletességű felvételek készültek egy csapat kardszárnyú delfinről, amint egy órán keresztül üldöznek, majd megölnek több fehér cápát a dél-afrikai partok k&oum...

Áramjelentés fogja követni a televíziós időjárás-jelentéseket

AC News 2022.10.06.
Franciaországban a megszokott televíziós időjárás-jelentések a télen várható energiaválság miatt úgynevezett áramjelentéssel egészülnek ki, melyek az ország energiaháló...

Sziréna

A szomszéd mentette meg az erkélyről lógó gyermeket

AC News 2022.10.07.
Átmászott a korláton egy négyéves kislány, akit édesanyja hagyott egyedül hódmezővásárhelyi otthonában. A nő ellen kiskorú veszélyeztetése miatt indult eljárás.

Felfüggesztett szabadságvesztést is kaphat a büntetőfékező sofőr - Videó

AC News 2022.10.06.
Vádat emeltek egy 36 éves férfival szemben, aki büntetőfékezett és ezzel balesetet okozott, majd elhajtott. Komoly büntetést kaphat.    

Megvertek egy utast a villamoson - Videó

AC News 2022.10.06.
Belekötöttek egy utasba a 3-as villamos megállójában és megverték a villamoson. 
video1a - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között
video2a - Kategóriák között

Itthon

Semjén Zsolt: ahol a hősöket nem felejtik, ott mindig lesznek újak

Pataki József 2022.10.07.
Semjén Zsolt szerint ahol a hősöket nem felejtik, ott mindig lesznek újak. Magyarország miniszterelnök-helyettese az aradi Szabadság-szobornál az aradi vártanúk emléknapján tartott csütörtök esti megemlék...

Szijjártó: ösztönözni kell a nemzetközi vállalatok munkahelyteremtő beruházásait

Pataki József 2022.10.07.
Magyarország akkor tudja fenntartani a gazdaság növekedési pályáját, ha továbbra is sikeresen ösztönzi a nagy nemzetközi vállalatok magyarországi munkahelyteremtő beruházásait - írta Szijjá...

Agrárminisztérium: újabb segítséget kapott a tejelő szarvasmarha ágazat

Pataki József 2022.10.07.
Sikerrel zárult a tejelő szarvasmarha ágazat állatjóléti támogatásának meghosszabbítása - jelentette be pénteki közleményében az Agrárminisztérium.

Világ

Fiala: az Európai Politikai Közösség első ülésére Európa számára kritikus pillanatban került sor

Pataki József 2022.10.07.
Az európai vezetők első tanácskozására az Európai Politikai Közösség (EPC) keretében a kontinens számára kritikus pillanatban került sor - jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök a tárgyalásokat k...

Kreml: Zelenszkij lényegében világháború kirobbantására szólított fel

Pataki József 2022.10.07.
Lényegében világháború kirobbantására szóló felhívás volt, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy Oroszország elleni megelőző csapást sürgetett a NATO-tól - jelentette ki a RIA Nov...

Biden: Amerika alternatív megoldások felé fordul az OPEC+ kőolaj-kitermelés csökkentéséről szóló döntése után

Pataki József 2022.10.07.
Az OPEC-országok határozata a kőolaj-kitermelés csökkentéséről alternatív beszerzési források felkutatására kényszeríti az Egyesült Államokat - közölte az amerikai elnök csüt&ou...
video3 - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között
video4 - Kategoriak között

Profil

Vegán Vera: Nem lehetek állatbarát, ha szelektálom, kit eszek meg, kit zárok ketrecbe, vagy kiből csinálok lábbelit

AC News 2022.10.01.
Nyomós oka volt Vegán Verának, hogy ezt az életmódot válassza. Idővel a téma szakértőjévé vált, blogot vezet, és elhivatottan segíti mindazokat, akik vele tartanak ezen az úto...

Meglepő: Iker ikerkutatók vizsgálódnak a betegségek hátteréről

AC News 2022.09.23.
Dr. Tárnoki Ádám Domonkos és dr. Tárnoki Dávid László radiológusok 2007-ben hozták létre a magyar Ikerregisztert. Az iker ikerkutatók egy- és kétpetéjű ikerpárok bevonásával...

Rónai Egon: Az inspiráló nő olyan, mint egy inspiráló férfi, azzal a különbséggel, hogy mi férfiak nagyobb csodálattal nézünk rá

AC News 2022.09.10.
2022-ben immáron negyedik alkalommal fogják átadni az Inspiráló Nők-díjat hét kategóriában októberben a Nők Gáláján. Rónai Egonnal, az ATV műsorvezetőjével beszélgettünk, aki a re...

Amiről beszélnek

Visszatérhet a Sztárban sztár leszek! kiesője

AC News 2022.10.07.
A TV2 tehetségkutatójának folytatását Kálóczi Réka súlyos balesete jelentősen befolyásolja, és felmerült annak lehetősége is, hogy akár egy kiesett versenyzőt tesznek be a helyére.

Világsztár erősíti a Dancing with the Stars mentorcsapatát

AC News 2022.10.07.
Megérkezett Budapestre a Vadangyal és a Te vagy az életem sorozatsztárja, Facundo Arana.

Szexualitásáról vallott a színésznő

Pataki József 2022.10.07.
A Pretty Little Liars sztárja a TikTokon 'coming outolt'.
video5 - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között
video2a - Kategóriák között
Remiz uzlethaz - felugro