Kreml: Putyin nem kapott orosz-ukrán békeszerződés-tervezetet a G20-csúcs előtt

Pataki József 2022.11.23. Világ

Kreml: Putyin nem kapott orosz-ukrán békeszerződés-tervezetet a G20-csúcs előtt

Valótlannak nevezte Dmitrij Peszkov a Kreml szóvivője azt a sajtóértesülést, amely szerint Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz a G20-csoport csúcstalálkozója előtt eljuttattak egy tervezetet az Ukrajnával megkötendő békeszerződésről.

Cba - cikk közötti

Peszkov a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva reagált így kedden az Ukrajinszka Pravda ukrán hírportálnak arra a közlésére, hogy a G20-csúcsot megelőzően egy közvetítő ország eljuttatott Putyinhoz egy lehetséges keretmegállapodás-tervezetet, amely közvetlen tárgyalások alapjául szolgálhatott volna.

"Nem!" - válaszolt Peszkov arra a kérdésre, hogy érkezett-e ilyen javaslat.

"Az ukrán fél régóta háborúban áll az orosz ortodox egyházzal. Azt mondanám, hogy ez egy újabb láncszemnek tekinthető az orosz ortodoxia elleni katonai akciók láncolatában" - jelentette ki a szóvivő újságíróknak azt kommentálva, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) az ukrán rendőrséggel és nemzeti gárdával átkutatta a moszkvai patriarkátushoz tartozó ukrán ortodox egyház által birtokolt kijevi barlangkolostort, a Pecserszka Lavrát.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve azt mondta, hogy az orosz hadsereg a donyecki régió déli részén csapást mért az ukrán fegyveres erők egy gépesített századára és három ukrán diverzánscsoportra, amely több mint ötven katona halálát és sebesülését okozta, és működésképtelenné tett három gyalogsági harcjárművet, valamint két páncélozott járművet. Emellett az ukrán fegyveres erők több mint 120 embert, két harckocsit, hat páncélozott harcjárművet és öt járművet veszítettek a Donyeck környékén elindított orosz offenzíva során.

Kupjanszk irányában az orosz tábornok szerint az ukrán erők meghiúsított támadás során több mint félszáz halottat és sebesültet, egy harckocsit, három gyalogsági harcjárművet és öt járművet, Liman irányában pedig mintegy negyven katonát és "zsoldost", három páncélozott járművet és három kisteherautót veszítettek.

Az orosz harcászati légierő gépei, valamint a rakéta- és tüzérségi erők 11 ukrán vezetési pontra, 63 lőállásban lévő tüzérségi egységre, valamint 136 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra mértek csapást, megsemmisítve egyebek között két ukrán Buk-M1 légvédelmi rakétaindítót, egy lőszerraktárt, egy amerikai gyártmányú M777-es tarackot és egy ugyancsak a tengerentúlról származó AN/TPQ-37-es légvédelmi radarállomást. Az orosz légerő az elmúlt nap folyamán hat ukrán drónt lőtt le.

Konasenkov közölte, hogy november 21-én az ukrán tüzérség nyolc nagykaliberű lövedéket lőtt ki a zaporizzsjai atomerőmű ipari övezetére. Renat Karcsaa, a Roszenergoatom főigazgatójának tanácsadója a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva vasárnap elmondta: június óta több mint tíz olyan ukrán ügynököt vettek őrizetbe, aki adatokat gyűjtött a nukleáris létesítményről.

Mihail Razvozzsajev, Szevasztopol kormányzója kedd este Telegram-bejegyzésben közölte, hogy a légvédelem két drónt lőtt le a város felett. A környéken a tengeri utasszállítást átmenetileg felfüggesztették. Az Oroszország által elcsatolt területek több településéről, köztük Donyeckből jelentettek egyébként a helyi hatóságok hétfőn ukrán nehéztüzérségi támadást.

Szergej Akszjonov, a 2014-ben elcsatolt Krím vezetője a Telegramon ukrán rémhírnek minősítette azt a közösségi médiában keringetett állítást, miszerint a félsziget északi részén lévő Armjanszk településről kitelepítik a lakosságot. Arra kérte követőit, hogy kizárólag megbízható forrásból tájékozódjanak.

Az orosz parlement alsóháza keddi plenáris ülésén az orosz hadifoglyok ukrán nacionalisták által történt meggyilkolása ügyében nyilatkozatot fogadott el, amelyben felszólította a világ törvényhozásait, hogy egyértelműen ítéljék el a "kijevi rezsim" bűntetteit, és segítsenek bíróság elé állítani "az embertelen gyilkosságok közvetlen elkövetőit, valamint pártfogóikat". A dokumentum rámutatott, hogy a hadifoglyok előre megfontolt meggyilkolása "a nemzetközi humanitárius jog, köztük a hadifoglyokkal való bánásmódról szóló 1949-es genfi egyezmény, valamint a nemzetközi emberi jogi normák, köztük a kínzás és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmód vagy büntetés elleni 1984-es egyezmény súlyos megsértését jelenti Ukrajna részéről". (MTI)

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Titok a múltból: előkerült egy fotó Katona Klári első esküvőjéről

AC News 2022.12.02.
Régi, ritkaságszámba menő kép került elő a 22 éves Katona Klári énekesnő első esküvőjéről Galácz Lajossal, a Neoton együttes alapító tagjával.

Összetört a Zámbó család – Gyűlést tartanak Anna néni halála után

AC News 2022.12.01.
Tegnap este jött a hír: elhunyt a Zámbó család legidősebb tagja, a 96 éves Anna néni. Lapunknak sikerült elérni a fiát, Árpyt, aki megtörten nyilatkozott a családi tragédiáról.

Elérzékenyül Haumann Máté, amikor naponta látja magát néhai édesapjával

Pataki József 2022.11.30.
Haumann Péter utolsó filmes munkáját nemrégiben kezdték el vetíteni a tévében. A reklámfilmben fiával, Mátéval szerepel, aki így minden nap láthatja magát édesapjával.

Huppsz

Luxusautót kapott Kulcsár Edina

AC News 2022.12.01.
Az egykori szépségkirálynő nagyon meglepődött, amikor megkapta a piros szalaggal átkötött fehér luxusjárgányt.

Az utolsó üzenet Kárász Róberttől - Mi történhetett?

AC News 2022.12.01.
Egy szomorú fotóval tudatta az ATV egykori műsorvezetője, hogy egy időre elhagyja a közösségi médiát.

Caramel feleségének nagyon sietős volt ünneplőbe öltöztetnie a szívét

AC News 2022.11.30.
Még be sem köszöntött a december, de Caramel felesége már karácsonyi pompába vágta az egész lakást.  
Video4a - Kategóriák között
video3 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között

AC News

Aranyérmes lett a veszprémi cukrászda a gasztronómiai világbajnokságon

AC News 2022.12.02.
A Koko veszprémi cukrászda a brémai muzsikusok című Grimm-mese jellegzetes motívumát ábrázoló alkotása aranyérmes lett a luxemburgi gasztronómiai világbajnokság döntőjében.

Újra Mikulásfutás - vasárnap ellepik a fővárost a rohanó Mikulások

AC News 2022.12.02.
Két év kényszerszünet után vasárnap ismét megrendezik a Mikulásfutást Budapesten.

Az UNESCO szellemi kulturális örökség része lett a lipicai lótenyésztés

AC News 2022.12.02.
A lipicai lótenyésztés hagyománya szellemi kulturális örökség részeként felkerült az UNESCO listájára – jelentette be az Agrárminisztérium.

Sziréna

Négymilliárdos áfacsalás

AC News 2022.12.02.
A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy az Egyesült Államokban elfogott férfi és 43 társa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákkal 4,7 milliárd forint forgalmi ...

Részegen autózott a rendőr a pisztolyáért, majd lelőtte magát

AC News 2022.12.02.
Dávid egy liter almapálinkát ivott a legjobb barátjánál a végzetes estén, utána elhajtott a polgári rendőrségre, magához vette a fegyverét, és volt barátnője házánál fejbe ...

Szerelem: A törzsőrmester első látásra beleszeretett az utcán egyedül szaladgáló, fekete fiúba

AC News 2022.12.01.
A törzsőrmester és új szerelme újkeletű, de az összhang már most teljes, és a korkülönbség sem zavaró tényező. 
video2a - Kategóriák között
video4 - Kategoriak között
Video4a - Kategóriák között

Itthon

Miniszterelnökség: a földhivatalokban is szünetel az ügyintézés az igazgatási szünet alatt

Pataki József 2022.12.02.
Speciális szabályokat vezetett be a kormány a földhivatalok esetében az igazgatási szünet idejére - közölte a Miniszterelnökség pénteken az MTI-vel.

Nagy István: a háborúra adott minden európai válasz elhibázott

Pataki József 2022.12.02.
Minden európai válasz, amely az orosz-ukrán háborúra érkezik, elhibázott - jelentette ki az agrárminiszter csütörtökön Nyíradonyban.

Bakondi György: egyre súlyosabb a migrációs válság

Pataki József 2022.12.02.
Folytatódik és egyre súlyosabbá válik a 2015 óta tartó migrációs válság - jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna csütörtök esti m...

Világ

A bíróság leállította a Donald Trumptól legfoglalt iratok szakértői vizsgálatát

Pataki József 2022.12.02.
Egy szövetségi fellebbezési bíróság csütörtökön leállította a külső szakértő munkáját Donald Trump floridai házában lefoglalt iratok felülvizsgálatára, ami megnyitja...

Nuland: Putyin kudarcot vallott az EBESZ megosztására tett kísérletében

Pataki József 2022.12.02.
Vlagyimir Putyin orosz elnök kudarcot vallott az Ukrajna legyőzésére, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megosztására vagy tönkretételére tett kísérletében...

Kuleba: fenyegető leveleket is küldtek a levélbombán kívül ukrán külképviseleteknek

Pataki József 2022.12.02.
Két ukrán külképviselet is kapott "nagyon konkrét fenyegetésekkel" levelet ugyanazon a napon, amelyen a bombát tartalmazó csomagot elküldték Ukrajna spanyolországi nagykövetségére - jelentette ki Dm...
Video4a - Kategóriák között
video2a - Kategóriák között
video5 - Kategoriak között

Profil

Dr. Merkely Béla: Nem értik az emberek, miért kell egészségesen élni

Pataki József 2022.11.19.
A héten nyitották meg az ETELE Plázában a Body Worlds kiállítást, ahol feldarabolt emberi testeket, állatokat és a test más anatómiai struktúráit mutatják be plasztináció segíts&eac...

Pancsó Gergely: Gondoskodom róla, hogy póló ne maradjon szárazon

Pataki József 2022.11.05.
Az edző, már gyermekkora óta sportol minden egyes nap, így nem volt kérdés annak idején, hogy milyen irányba fog elmozdulni az élete. Azóta rengeteg versenyen mérettette meg magát, és sikert sikerre halmozott. &Eacu...

500 mangalicát tart Fekete Zsóka, akit a leginspirálóbb gasztronómiai teljesítményéért díjaztak

AC News 2022.10.27.
A 2022-es Femcafé Inspiráló nők gáláján a leginspirálóbb gasztronómiai teljesítmény díjat Fekete Zsóka Mangalicatenyésztő, a Mangalica Farm tulajdonosa kapta. A Hajdúbösz&ou...

Amiről beszélnek

Elhunyt a maffiózók sztárja – Egy kocsiból dobták ki a holttestét

Pataki József 2022.12.02.
Frank Vallelonga Jr., a Zöld könyv – útmutató az élethez című filmből és a Maffiózók című sorozatból ismert színész  rejtélyes körülmények között hunyt el. 60 &eacut...

Elherdálták George Michael milliárdos vagyonát

Pataki József 2022.12.02.
A legendás popikon 97 millió fontos, azaz 47 milliárd Ft-os hagyatékának nyoma veszett.

Dráma:Lánya miatt az intenzív osztályon kezelik a TV2 sztárjának édesanyját

AC News 2022.12.02.
A Jóban Rosszban egykori nővérkéjének édesanyja agyvérzéssel került kórházba. Szorcsik Viki szerint édesanyja az őt ért támadások viselték meg.
video3 - Kategoriak között
video1a - Kategoriak között
video4 - Kategoriak között
Remiz uzlethaz - felugro