Líbia déli részén szabadon garázdálkodnak a szélsőségesek

2019.02.11. Világ

Líbia déli részén szabadon garázdálkodnak a szélsőségesek

Líbia kiterjedt térségeiben továbbra is feszült a helyzet, az ország déli részén szabadon garázdálkodnak a szélsőségesek, köztük az Iszlám Állam terrorszervezet harcosai is - derült ki az Afrikai Unió (AU) Béke és Biztonsági Tanácsának hétfőn ismertetett jelentéséből.

b3 bejegyzeseknél(200x300)

    A dokumentum szerint "Líbia nagy részében továbbra is feszültséggel teli a helyzet, különösen a fővárosban, Tripoliban, ahol a rivális milíciák fegyveres összetűzései áldozatokat követelnek, és a magántulajdon megsemmisítéséhez vezetnek".

    "Líbia déli felén pedig szabadon tevékenykednek a szélsőséges csoportok és bűnszervezetek. Köztük az al-Kaida (nemzetközi terrorhálózat) és az Iszlám Állam, amelyek emberrablásokat és gyilkosságokat követnek el, valamint csempészettel és illegális kereskedelemmel foglalkoznak" - emeli ki a jelentés.

    A líbiai helyzet kiemelt napirendi pont az AU tagországainak hétfői addisz-abebai csúcsértekezletén, különös tekintettel a terrorizmus és szélsőségek elleni harcra.

    Líbia Moammer Kadhafi diktátor rendszerének 2011-es bukása után mély káoszba zuhant, több rivális frakció is verseng az ország ellenőrzéséért. Az ország nemzetközileg elismert kormánya Tripoliban székel, míg Líbia keleti felét a tobruki "ellenkormányt" támogató Halifa Haftár tábornok és csapatai ellenőrzik.

További cikkek

b3 bejegyzeseknél(200x300)
cba bejegyzeseknél(200x300)
hbs(400x300)