Malajzia visszaküldi a gazdag országuknak a szemetüket

Pataki József 2019.05.29. Világ

Malajzia visszaküldi a gazdag országuknak a szemetüket

Háromezer tonnányi műanyaghulladékot készül Malajzia visszaküldeni a világ fejlett országainak. Az első tíz konténert két héten belül útnak indítják.

cba bejegyzeseknél(200x300)

Hatvan konténert töltöttek meg Malajziában a fejlett országokból származó, illegálisan becsempészett műanyaghulladékkal, amelyet vissza akarnak a küldeni a fejlett országoknak – írja a SkyNews. A gigászi hulladékmennyiség között találhatóak az Egyesült Királyságból származó kábelek, tejesdobozok Ausztráliából és elektronikai, illetve háztartási hulladékok Észak-Amerikából, Szaúd-Arábiából, Japánból, illetve Kínából. Yeo Bee Yin környezetvédelmi miniszter azt mondta, hogy az első tíz konténert két héten belül útnak indítják. A miniszter hozzátette, hogy az ázsiai ország lépéseket fog tenni, hogy ne váljon a gazdag országok szemétlerakó helyévé. A SkyNews korábban írt arról, hogy az Egyesült Királyság műanyaghulladékának kétharmadát exportálja, jellemzően szegényebb országokba. Azt azonban a hatóságok nem ellenőrzik, hogy a szemetet valóban feldolgozzák-e, így ezek többsége végül a lerakókba kerül.

Az Egyesült Királyság műanyagszemetének jelentős részét korábban Kínába szállították, ahol többek között játékokat, számítógépeket vagy más elektronikai termékeket készítettek belőle. Kína azonban tavaly év elején betiltotta a műanyaghulladék behozatalát, így viszont a térség többi országára jóval nagyobb terhelés jut. (ORIGO)

További cikkek

hbs(400x300)
cba bejegyzeseknél(200x300)
b3 bejegyzeseknél(200x300)