Marokkónak adja a Cervantes Színházat a spanyol kormány

2019.02.11. Világ

Marokkónak adja a Cervantes Színházat a spanyol kormány

A marokkói államnak adja át Spanyolország a csaknem fél évszázada kihasználatlanul álló tanger-i Cervantes Színházat, a 20. századi spanyol építészet düledező gyöngyszemét egy hétvégén bejelentett megállapodás alapján. 

cba bejegyzeseknél(200x300)

    Az 1913-ban felavatott, 1400 férőhelyes Gran Teatro Cervantes, a marokkói város egyik legjelentősebb kulturális épülete, amelynek színpadán valaha világhírű operaénekesek, spanyol flamencoegyüttesek, más spanyol és arab művészek léptek fel. A színház 1974 óta áll üresen és omladozik Tanger óvárosában, nem messze a felújított kikötőtől. 

    A pazar díszítésű épületet hosszú évekig jelképes összegért, 1 dirhamért adta bérbe Marokkónak a spanyol állam, amely mindmáig kizárólagos tulajdonosa. Az egymást követő spanyol kormányok nem merték felvállalni a kívül sárga-kék csempével, belül káprázatos freskókkal díszített műemlék épület felújításának óriási költségét, ezért most később pontosítandó feltételek mellett átengedik a marokkói államnak - közölte a spanyol külügyminisztérium.

    Az elvi megállapodásban Marokkó vállalta a színház restaurálását és azt, hogy az intézmény leendő programjában részt kap a spanyol kultúra. A madridi kormány szerint Spanyolország visszakérheti a teátrumot, ha Marokkó mégsem újítja fel vagy nem a megállapodásban rögzített célra hasznosítja.

További cikkek

hbs(400x300)
cba bejegyzeseknél(200x300)
b3 bejegyzeseknél(200x300)