Németországban készülnek a balhéra a törökök

AC News 2017.03.19. Világ

Németországban készülnek a balhéra a törökök

Elképzelhető egy újabb nagygyűlés török miniszterek részvételével Németországban az alkotmánymódosításról tartandó áprilisi népszavazás előtt.

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT

Az ankarai kormány nem hátrál meg és újabb, jelentős török kisebbséggel rendelkező európai uniós országban készül nagygyűlést tartani. – Elképzelhető egy újabb nagygyűlés török miniszterek részvételével Németországban az alkotmánymódosításról tartandó áprilisi népszavazás előtt – közölte ma Ibrahim Kalim, Recep Tayyip Erdogan török elnök szóvivője a CNN-Türk televíziónak adott interjúban.

Törökországban április 16-án tartanak népszavazást Recep Tayyip Erdogan elnöki jogköreinek a kiterjesztéséről. Mivel több millió török állampolgár él Nyugat-Európában, az ankarai kabinet nagygyűléseken igyekszik szavazásra buzdítani az állampolgárait. Az Erdogan hatalmát megszilárdítani hivatott népszavazás azonban nem mindenkinek tetszik. Hollandia például múlt héten akadályozta meg, hogy török kormánytisztviselők vegyenek részt az országban rendezett összejövetelen. A két ország közötti diplomáciai vitát az okozta, hogy Hága először a Mevlüt Cavusoglu török külügyminisztert Hollandiába szállító repülőgép leszállási engedélyét vonta vissza múlt szombaton, majd Fatma Betül Sayan Kaya török családügyi miniszter Németországból érkezett gépkocsikonvoját tartóztatták fel a rotterdami török konzulátusnál. A minisztert nem engedték a külképviselethez, hanem visszafordították a német határ felé. Mindkét török miniszter az elnöki rendszer bevezetéséről döntő áprilisi török népszavazással kapcsolatos kampányrendezvényen szeretett volna részt venni. Múlt vasárnapra virradó éjszaka a rotterdami török konzulátusnál kisebb csetepaté volt. A tüntetők üvegekkel és kövekkel hajigálták a rendőröket. A tiltakozó csoportot vízágyúval sikerült feloszlatni, legalább heten megsérültek, tizenkét embert pedig őrizetbe vettek.

 

A török szóvivő mai interjújában arról is beszélt, hogy a német hírszerzés kételkedése Fethullah Gülen hitszónok részvételében a tavalyi puccskísérletben annak bizonyítéka, hogy Berlin az elvetélt államcsíny mögött álló szervezetet támogatja. A szóvivő szerint a Trump-kormányzat vizsgálja az Egyesült Államokban élő Gülen kiadatását, ami javítaná a két ország közötti kapcsolatokat.

További cikkek

bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT