Negyven holttestet emeltek ki a Nílusból a szudáni tüntetők szerint

Pataki József 2019.06.06. Világ

Negyven holttestet emeltek ki a Nílusból a szudáni tüntetők szerint

A szudáni demokráciapárti tüntetések szervezőinek szerdai közlése szerint 40 holttestet emeltek ki a Nílusból a fővárosban, Kartúmban. A szudáni orvosok bizottsága szerint az előző nap felszínre hozott holttesteket a paramilitáris Gyors Támogató Erők, az RSF ismeretlen helyre vitték. Az AP amerikai hírügynökség szerint ezeket a halálos áldozatokat is beleszámolva már százan haltak meg azóta, hogy hétfőn a biztonsági erők erőszakkal felszámolták a tüntetők táborát a hadsereg főhadiszállásával szemben Kartúmban.

cba bejegyzeseknél(200x300)

Az orvosi bizottság egy hétfői Facebook-bejegyzésében - orvosok és sebesültek elmondásaira hivatkozva - arról számolt be, hogy az RSF tagjai számos holttestet az ellenzéki tábortól mintegy 500 méterre található Nílus folyóba dobtak.

Mohamed Juszuf al-Musztafa, a tüntetéseket vezető Szudáni Szakmai Szövetség, az SPA szóvivője az AP-nek azt mondta, hogy a tiltakozók teljes mértékben elutasítják - az országot jelenleg irányító - átmeneti katonai tanács, a TMC vezetője, Abdel-Fattáh al-Burháni felhívását a tárgyalások folytatására. Musztafa szerint a felhívás komolytalan, mert - mint fogalmazott - Burháni és beosztottjai szudániakat gyilkoltak, és ölnek jelenleg is. Járműveik járőröznek az utcákon, és lövik az embereket. Folytatjuk a tüntetéseket, az ellenállást, a sztrájkot és a teljes polgári engedetlenséget."

Szaúd-Arábia kormánya mindeközben a párbeszéd felújítására kérte a szudáni szemben álló feleket. Burháni egy keddi televíziós beszédében a tiltakozók vezetőit hibáztatta az ingadozó helyzetért, azzal vádolva őket, hogy kivonták magukat a tárgyalásokból. Bejelentette, hogy a TMC egyoldalúan ideiglenes kormányt alakít, és hét-kilenc hónapon belül választásokat tartanak nemzetközi felügyelet mellett. Burháni leszögezte, hogy a tárgyalásokon elért megállapodások semmisnek tekintendők.

A TMC vezetője azonban szerdán jelezte, hogy a tábornokok készek az egyeztetések felújítására az ellenzékkel. Burháni egyúttal azt mondta, hogy elszámoltatják a tüntetők táborának erőszakos felszámolásáért felelősöket. (MTI)

További cikkek

cba bejegyzeseknél(200x300)
b3 bejegyzeseknél(200x300)
hbs(400x300)