Nem ember fejezte le az új-zélandi fókaborjakat

2019.01.10. Világ

Nem ember fejezte le az új-zélandi fókaborjakat

Nem emberi tevékenység áll a megcsonkított fókaborjak rejtélyes ügyének hátterében Új-Zélandon, ahol hat lefejezett állatra bukkantak decemberben a Déli-sziget egyik strandján - közölte csütörtökön az új-zélandi környezetvédelmi minisztérium.

hbs(400x300)

    A vízfelszínen lebegő új-zélandi medvefókaborjakra (Arctocephalus forsteri) december közepén találtak rá a Banks-félszigeten, Christchurch közelében. A boncolás egyértelműen kizárta az emberi tevékenység lehetőségét.

    "Nagyon megkönnyebbültünk, amikor kiderült, hogy tévedtünk, és nem emberek a felelősek a történtekért" - húzta alá közleményében Andy Thompson, a minisztérium munkatársa. Hozzátette: "ugyanakkor még mindig nem tudjuk biztosan, hogy mi történt a hat fóka fejével és uszonyával".

    Amikor a megcsonkított állatokra rátaláltak és nem fedeztek fel rajtuk egyéb látható sérüléseket vagy harapásnyomokat, a szakemberek emberi beavatkozásra gyanakodtak, ezért a rendőrség nyomozásba kezdett a védett állatok halála ügyében.

    A szakemberek szerint lehetséges, hogy más medvefókák végeztek a borjakkal, ám ilyenre még soha ezelőtt nem volt példa Új-Zélandon. Az sem kizárható, hogy a jóval termetesebb leopárdfókák vagy oroszlánfókák a felelősek, noha ezek az állatok rendkívül ritkán fordulnak elő azon a területen, ahol a lefejezett borjakat megtalálták.

    "Könnyen lehet, hogy soha nem sikerül megoldani ezt a rejtélyt, számunkra azonban óriási megkönnyebbülést jelent a tudat, hogy nem emberi kéz műve ez a hátborzongató eset" - jegyezte meg Thompson.

További cikkek

hbs(400x300)
cba bejegyzeseknél(200x300)
b3 bejegyzeseknél(200x300)