Németországból kitoloncolt afgán menedékkérők érkeztek Kabulba 

2017.09.13. Világ

Németországból kitoloncolt afgán menedékkérők érkeztek Kabulba 

Németország visszatoloncolt a hazájába nyolc elutasított afgán menedékkérőt, az őket szállító repülőgép szerda reggel szállt le a kabuli repülőtéren.

bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT

    Joachim Herrmann bajor belügyminiszter bejelentése szerint a kitoloncolt csoport összes tagját valamilyen bűncselekmény miatt elítélték, egyenesen a börtönből szállították őket a düsseldorfi repülőtérre. Két férfit nemi erőszak elkövetése miatt, egyiküket pedig súlyos testi sértés miatt ítélték el Németországban.

    Németország most először küldött haza csoportosan afgán menedékkérőket a május 31-i véres kabuli merénylet óta, amelynek következtében 150 ember meghalt és több százan megsebesültek, illetve amelyben a német nagykövetség épülete is súlyosan megrongálódott. 

    Herrmann bírálta azokat a szervezeteket, amelyek még a bűncselekményeket elkövető menedékkérők kitoloncolását is meg akarják akadályozni. "Ha valaki kínzás és háború elől menekülve kér tőlünk védelmet, és aztán olyan gyalázatos dolgot követ el, mint a nemi erőszak, akkor annak semmi keresnivalója nem lehet nálunk" - hangsúlyozta a bajor belügyminiszter.

    Segélyszervezetek - köztük például a Pro Asyl - kifogásolják a visszatoloncolásokat, mert úgy vélik, Afganisztánban életveszélyes a helyzet a szélsőséges tálib mozgalom támadásai miatt. Kedd este mintegy 180 jogvédő aktivista tiltakozott a düsseldorfi repülőtéren a csoport kitoloncolása ellen, amely a Pro Asyl szerint csak egy manőver a választási kampányban. 

    Németország eddig már több mint száz elutasított afgán menedékkérőt küldött vissza hazájába.

További cikkek

bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT