Pellengérre állították az USA-t

2017.09.11. Világ

Pellengérre állították az USA-t

Mianmart, Venezuelát, Jement és az Egyesült Államokat is pellengérre állította Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa hétfőn a világszervezet Emberi Jogi Tanácsának genfi ülésén.

bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT

    Bár Mianmar elutasította, hogy az ENSZ emberi jogi szakértőket küldjön az országba a helyzet felmérésére, úgy tűnik, hogy az "etnikai tisztogatás tankönyvi esetével" van dolgunk a mianmari muszlim vallású rohingja kisebbséggel szembeni "kegyetlen biztonsági műveleteket" látva - mondta a főbiztos.

    Zeid szerint a mianmari hadsereg Arakán szövetségi államban zajló tevékenysége "egyértelműen aránytalan" válasz a muszlim szélsőségesek múlt hónapban elkövetett támadásaira.

    "Felszólítom a kormányt, hogy vessen véget a jelenlegi kegyetlen katonai műveleteknek, vonja felelősségre az összes jogsértés elkövetőit, és fejezze be a rohingja lakosság hátrányos megkülönböztetését" - tette hozzá.

    A főbiztos jelezte: megrökönyödve vette tudomásul azokat a vádakat, amelyek szerint Mianmar elkezdte elaknásítani a bangladesi határt, ráadásul csak akkor engedi vissza a szomszédos országba menekült rohingjákat, ha tudják bizonyítani állampolgárságukat, holott a legtöbben hontalanok.

    "Ez egy cinikus trükknek tűnik nagy tömegek erőszakos áttelepítésére a visszatérés lehetősége nélkül" - vélekedett Zeid.

    Mianmar illegális bangladesi bevándorlóknak tekinti a muszlim kisebbség tagjait, akiknek többsége nem rendelkezik állampolgársággal az országban. Az elmúlt két hétben több mint 300 ezer rohingja menekült Bangladesbe az erőszak elől.

    "Számos jelentés és műholdfelvétel tanúskodik arról, hogy a biztonsági erők és a helyi milíciák rohingja falvakat égettek fel, de önkényes gyilkosságokról és a menekülő civilek lövetéséről is érkeztek beszámolók" - folytatta Zeid.

    A főbiztos szerint a mianmari kormány kisebbséggel szembeni bánásmódja kimerítheti az emberiesség elleni bűncselekmény fogalmát.

    Eközben a dalai láma azt üzente a buddhista többségű Mianmar vezetésének: a béke és a megbékélés szellemében kezet kell nyújtani a társadalom minden tagjának, és azt írta: emlékezzenek Buddhára, mert ő - látva szenvedéseiket - segített volna a rohingjáknak. Mianmar lakosságának nagy része a tibetiekétől eltérő buddhista hagyományt követ, és nem ismeri el a dalai lámát vallási vezetőként.

    Zeid kitért a venezuelai helyzetre is. Arra figyelmeztette az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát, hogy Nicolás Maduro venezuelai elnök kormánya további csapásokat intézhet a demokratikus intézmények ellen. A főbiztos úgy véli, hogy a venezuelai biztonsági erők tevékenysége már most az emberiesség elleni bűncselekmények kategóriájába sorolható.

    Az ülésen részt vevő venezuelai külügyminiszter, Jorge Arreaza alaptalannak nevezte a biztos vádjait, s azt mondta: országa "ismét a jogállamiság és a demokrácia útján jár".

    Jemenről szólva Zeid azt mondta: az ENSZ megerősítette, hogy legalább 5144 civil vesztette életét a polgárháborúban, többségük a Szaúd-Arábia vezette koalíció légicsapásaiban. Az emberi jogi főbiztos újra sürgette egy nemzetközi vizsgálóbizottság létrehozását, és elégtelennek nevezte "az elszámoltathatóság irányába tett minimális erőfeszítéseket".

    A főbiztos ezenkívül aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Donald Trump amerikai elnök kormánya úgy döntött: felszámolja a bevándorló fiatalokat a kitoloncolástól védő DACA programot. Zeid felszólította az amerikai kongresszust, hogy adjon tartós jogi státust az érintetteknek. A program mintegy 800 ezer, többségében mexikói és spanyolajkú fiatalt véd a kiutasítástól. Őket illegális bevándorlóként érkezett szüleik vitték az Egyesült Államokba.

További cikkek

bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT