Rekordon a terrorgyanúval őrizetbe vettek száma Nagy-Britanniában

2017.09.14. Világ

Rekordon a terrorgyanúval őrizetbe vettek száma Nagy-Britanniában

Csaknem 70 százalékkal emelkedett és rekordot döntött a terrorizmushoz köthető bűncselekmények gyanújával Nagy-Britanniában őrizetbe vettek száma a júniussal zárult egy évben - közölte csütörtökön ismertetett éves statisztikai összesítésében a brit belügyminisztérium.

bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT

    A 24 oldalas jelentés szerint a vizsgált tizenkét hónapban 379 embert vettek őrizetbe terrorgyanú alapján, 68 százalékkal többet, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban. A kimutatás szerint ez a legmagasabb éves adat azóta, hogy a tárca 2001-ben elkezdte e statisztika rendszeres évenkénti összeállítását.

    A tavaly júniussal zárult egy évben 226 őrizetbe vétel történt terrorizmushoz köthető bűncselekmények gyanújával.

    A belügyminisztérium csütörtöki ismertetése szerint az idén júniusban véget ért tizenkét hónapban terrorgyanúval őrizetbe vett emberek közül eddig 123 - 32 százalék - ellen emeltek vádat, 189 embert - az őrizetbe vettek felét - vádemelés nélkül elengedtek.

    Az idei első fél év végén 204 ember volt rács mögött - 78 százalékuk elítéltként, 22 százalékuk vizsgálati fogságban - terrorizmushoz kapcsolódó cselekmények miatt, 35 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A brit belügyminisztérium összesítése szerint 91 százalékuk szélsőséges iszlamista, 5 százalékuk szélsőjobboldali, 4 százalék "egyéb" szélsőséges nézeteket vallott.

    Az idei év első felében három hónap alatt négy terrorcselekmény történt Nagy-Britanniában.

    Március 22-én egy magányos támadó bérelt járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a londoni parlament mellett ívelő Westminster híd zsúfolt járdáján, ezután kiszállt, és megkéselte a parlament bejáratát őrző rendőrök egyikét, aki életét vesztette.

    Ennek a merényletnek a meggyilkolt rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A parlament fegyveres őrsége agyonlőtte a támadót.

    Májusban egy manchesteri popkoncert helyszínén egy öngyilkos merénylő pokolgépet robbantott, 22 embert, köztük hét gyermeket megölve.

    Június elején három terrorista egy furgonnal a London híd járdájára hajtott fel, ahol gyalogosokat gázolt el, majd a közeli piac, a Borough Market környékén sok embert megkéselt.

    Ebben a támadásban heten életüket vesztették, 48-an megsérültek.

    A kiérkező fegyveres rendőri egység a három merénylőt az első bejelentéstől számított nyolc percen belül agyonlőtte.

    Néhány nappal később egy angol férfi furgonjával az  észak-londoni Finsbury Park mecsetjének tagjai közé hajtott. A merényletben egy ember meghalt, kilenc sérültet kórházba szállítottak.

További cikkek

bejegyzeseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT
bejegyzeseknél(200x300) Merk IT
bejegyzéseknél(200x300) - Merk IT