Tálib szóvivő: A jövőt szeretnénk építeni és elfelejteni a múltat

Pataki József 2021.08.27. Világ

Tálib szóvivő: A jövőt szeretnénk építeni és elfelejteni a múltat

A jövőt szeretnénk építeni és elfelejteni azt, ami a múltban történt Afganisztánban - állította Zabihulláh Mudzsáhid tálib szóvivő a The New York Times című amerikai lapnak adott interjújában, amelyben felvázolta a radikális iszlamisták néhány elképzelését.

Az interjúban Mudzsáhid igyekezett eloszlatni azon aggályokat, hogy a tálibok röviddel hatalomátvételük után nekilátnak bosszút állni mindazokon, akik ellenük voltak és visszaállítják a nők feletti szigorú "uralmat", ahogyan azt húsz évvel korábban tették.

Az interjú egy nappal azt követően készült, hogy Mudzsáhid figyelmeztette az afganisztáni nőket: a legbiztonságosabb számukra, ha otthon maradnak, míg a tálibok harcosait ki nem képezik arra, hogy ne bánjanak sértően velük.

Mudzsáhid mindazonáltal utalt arra, hogy hosszú távon a nők visszatérhetnek rendes napi rutinjukhoz. Kijelentette: alaptalanok azok az aggályok, miszerint a tálibok arra kényszerítenék őket, hogy otthon maradjanak és elkendőzzék az arcukat. Mint mondta, sokan félreértik a mahramként ismert férfi kísérő hagyományát, amely csak három napnál hosszabb utazások esetén érvényes.

"Ha a nők iskolába, irodába, egyetemre, vagy kórházba mennek, akkor nincs szükségük mahramra" - hangsúlyozta Mudzsáhid.

A tálibok szóvivője arról is biztosítani próbált mindenkit, hogy - a keddi sajtótájékoztatóján alapuló sajtóértesülések ellenére - az érvényes útiokmányokkal rendelkezőket nem fogják megakadályozni abban, hogy belépjenek a kabuli repülőtérre, ahol jelenleg nagyszabású kimenekítési művelet van folyamatban.

"Mi azt mondtuk, hogy, azok nem mehetnek, akik nem rendelkeznek megfelelő iratokkal" - hangsúlyozta. "Útlevelekre és vízumokra van szükségük azon országok számára, ahová indulni készülnek és ezek birtokában légi úton elmehetnek. Ha irataik rendben vannak, nem fogjuk megkérdezni őket, mit csináltak korábban" - tette hozzá.

Tagadta azokat az értesüléseket is, miszerint a tálibok hajtóvadászatot indítottak volna az amerikai hadseregnek és a szövetséges haderőnek dolgozó tolmácsok és más segítők után. Azt állította, hogy biztonságban lesznek a tálibok uralma alatt. Egyben pedig csalódottságát fejezte ki a Nyugat evakuálási erőfeszítéseivel kapcsolatban.

"Nem szabadna beavatkozniuk országunkban és elvinniük emberi erőforrásainkat, az orvosokat, a professzorokat és másokat, akikre itt van szükség" - húzta alá Mudzsáhid. "Az Egyesült Államokban talán mosogatók, vagy szakácsok lesznek belőlük. Ez embertelen" - fűzte hozzá.

Mudzsáhidra széles körben a tájékoztatási és oktatási minisztérium várományosaként tekintenek. A 43 éves szóvivő folyékonyan beszéli az ország két meghatározó nyelvét, a pastut és a dárit. Saját közlése szerint Paktika tartományban született és iszlám törvénykezést (saría) tanult az ismert pakisztáni Darul Ulúm Hakkanía Korán-iskolában (medreszében).

Mudzsáhid a kabuli repülőtér körüli felfordulás ellenére reményét fejezte ki, hogy a tálibok jó kapcsolatot tudnak majd kiépíteni a nemzetközi közösséggel, s e tekintetben a többi között a terrorizmus elleni küzdelmet, az ópiumtermelés felszámolását és a nyugati országokba induló menekültek számának csökkentését említette.

A tálib szóvivő egy sajtóértesülést megerősített: a radikálisok nem fogják engedni a köztéri zenét.

"A zene tiltott az iszlámban, ugyanakkor reméljük, hogy kényszer helyett rá tudjuk beszélni az embereket ennek mellőzésére" - tette hozzá. (MTI)

További cikkek

Reklám

Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után
Merk IT - Cikkajánló után

Rivalda

Yvonne Dederick: Látok rá esélyt, hogy megnyeri az X-Faktort a lányom!

Pataki József 2021.10.19.
Mindenkit megdöbbentett, amikor Mardoll, azaz Catherine Dederick megjelent az X-Faktor válogatóján.

Szaszák Zsolt: Korán estem ki a Sztárban sztár leszekből!

AC News 2021.10.18.
Az énekes úgy érzi, köze lehet a múlt heti L.L. Junior-os drámának a kieséséhez.

10 kilótól szabadult meg Király Viktor! – „Újra a régi vagyok”

Pataki József 2021.10.15.
Másfél hónap alatt sikerült az énekesnek megszabadulnia a felszaladt kilóktól, mely már egy ideje eléggé zavarta. Ráadásul nem akárki játszott közre a sikerében.

Huppsz

Az egész ország Bíró Icaként ismerte meg, pedig nem ez a neve eredetileg

Pataki József 2021.10.19.
Első férje nevét viseli Bíró Ica, aki több, mint 20 év után döntött úgy, hivatalosan is felveszi ezt a nevet. Döntésébe volt férjét is bevonta, aki támogatta mindebben.

Dráma: Válságban Kulcsár Edináék házassága?

AC News 2021.10.19.
A szépségkirálynő és Csuti egy showműsorban próbálják menteni a kapcsolatukat.

Bréking: Palik László nélkül folytatódik az Exatlon Hungary

AC News 2021.10.18.
A hírek szerint a műsorvezető maga döntött a távozás mellett.
video5 - Kategoriak között
video3a - Kategóriák között
video2a - Kategóriák között

AC News

Kezdődik a szelídgesztenye szezon

AC News 2021.10.20.
Kezdődik a szelídgesztenye szezon - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerdán az MTI-nek eljuttatott közleményben.     

Családi vadásznapot rendeznek Ópusztaszeren

AC News 2021.10.20.
Solymász- és agarászbemutatót láthatnak, virtuális lövészeten vehetnek részt, megismerhetik a vadászat és vadgazdálkodás egykori és mai eszközeit azok, akik ellátogatnak az Ópusztaszeri...

Mutatjuk, mikor tér vissza az ősz

AC News 2021.10.19.
Még pár napig élvezhetjük a vénasszonyok nyarát.

Sziréna

Detroitban fogtak el egy magyar bűnözőt

AC News 2021.10.20.
Detroitban fogtak el egy költségvetési csalás miatt keresett magyar férfit - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda szerdán a police.hu oldalon.    

A vasútállomáson zaklatta az utasokat, és rátámadt a rendőrökre is egy külföldi férfi

AC News 2021.10.19.
A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt egy napon belül állított bíróság elé egy férfit, aki az intézkedő rendőrök eljárás&aacu...

Pengéket lopott a munkájához     

AC News 2021.10.19.
A gyanúsított három alkalommal lopott tapétavágó pengéket egy tatabányai áruházból. A rendőrök gyanúsítottként kihallgatták.
video2a - Kategóriák között
min-mano
video3a - Kategóriák között

Itthon

Elhunyt 30 beteg, 1668 új fertőzöttet találtak Magyarországon

Pataki József 2021.10.20.
Harminc, többségében idős, krónikus beteg meghalt és újabb 1668 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szerdán, kiemelve: eddig 5 929 164 embert olto...

Semjén: A kormány nemzetben gondolkodik

Pataki József 2021.10.20.
A magyar kormány filozófiája, hogy nemzetben gondolkodik, hiszen az emberiség értékgazdagsága a nemzetek sokszínűségében áll fenn - jelentette ki a nemzetpolitikáért, egyházügyekért é...

Bakondi: Komoly migrációs nyomás alatt vannak az európai határok

Pataki József 2021.10.20.
Komoly migrációs nyomás alatt vannak az európai határok, sürgős és egységes álláspontra volna szükség annak érdekében, hogy az európai belső biztonságot garantálni lehessen - mondta a...

Világ

Frissítette a kínai kiberhatóság az idézhető internetes hírforrások listáját

Pataki József 2021.10.20.
Frissített listát adott ki a kínai kiberhatóság szerdán azokról az internetes hírszolgáltatókról, amelyek anyagait leközölheti a kínai sajtó.

A texasi kórházak csaknem negyedében megteltek az intenzív osztályok

Pataki József 2021.10.20.
A texasi kórházak csaknem negyedében megteltek az intenzív osztályok a koronavírus miatt ápolásra szoruló betegekkel - számolt be kedden az amerikai sajtó.

Háborús állapotok vannak a romániai kórházakban

Pataki József 2021.10.20.
Háborús állapotok uralkodnak a koronavírusos betegek által megrohamozott romániai kórházakban: a betegségben elhunytak már nem férnek el a halottasházban, a folyósokon fekete zsákokba helyezett holttest...
video1a - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között
video3 - Kategoriak között

Profil

dr. Váczi László: Nem én kerestem a színházat, hanem a színház talált meg engem

AC News 2021.10.17.
Negyven éves kora után teljesen új életet kezdett, jogászból mára az ország egyik elismert színházi szakembere lett. Döntését egy argentin írónőnek, Pelsőczy Rékának és ...

Liebhaber Judit: Nagyon sok tehetséges, híres tervezővel dolgoztam, mint például Giorgio Armani

AC News 2021.10.09.
Judit azt vallja: hiába foglalkozik rengeteg mindennel, kerüli a kötelező feladatokat, viszont vadássza azokat a tevékenységeket, amelyek felszabadult örömet jelentenek neki. Ilyen például, amikor az Erősebb Igen! című műsor&aa...

Szilágyi Heléna: Gyakran többet érhetünk el azzal, ha nem állunk be a sorba

Pataki József 2021.10.02.
A pszichológust már egészen gyerekkora óta érdekelte a fantázia világa, melyről úgy gondolja, hogy hasznos is tud lenni az emberek számára, ha szabadulni akarnak a mindennapi apátiából. Nemrég jelent m...

Amiről beszélnek

Mel Brooks folytatja a Világtörténelem című filmjét

Pataki József 2021.10.20.
Mel Brooks folytatja negyven éve bemutatott Világtörténelem - 1. rész című filmjét - számolt be róla a deadline.com.

Zsűrielnök lesz M. Night Shyamalan

Pataki József 2021.10.20.
M. Night Shyamalan forgatókönyvíró, rendező és producer lesz a 72. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál nemzetközi zsűrijének az elnöke - jelentették be kedden a szervezők.

Mel Gibson is szerepel a John Wick-előzménysorozatban

Pataki József 2021.10.20.
Az Oscar-díjas Mel Gibson is szerepel abban a háromrészes tévésorozatban, amely a John Wick-filmekben megismert Continentalról, a bérgyilkosok hoteljéről szól.
video1a - Kategoriak között
video2a - Kategóriák között
video3 - Kategoriak között