Tornádó pusztított Ohióban és Indianában

Pataki József 2019.05.29. Világ

Tornádó pusztított Ohióban és Indianában

Tornádó pusztított az Amerikai Egyesült Államok két államában is, Ohióban és Indianában. Rengeteg fát és villanyoszlopot kicsavart a vihar, egy ember meghalt, többen megsérültek, házak is megrongálódtak.

b3 bejegyzeseknél(200x300)

A vihar hétfőn éjfél előtt nem sokkal csapott le. Az egyik ohiói város, Celina lakója elmondta, hogy az ő házát megkímélte a vihar, ő és fia egy kád alatt egy matracon vészelték át a kegyetlen időt.

„Hallottuk a tornádószirénákat, majd csönd lett. Úgy hallatszott, mintha egy vonat ment volna el mellettünk, csak néhány percig tartott” – mesélte a nő.

Az ohiói Montgomery megyében lévő Dayton városban volt a legnagyobb pusztítás.

„Az életmentő intézkedésekre fókuszáltunk, mint a gázvezetékek elzárása, illetve azokra, akiket a törmelékek csapdába ejtettek” – mondta a daytoni tűzoltóparancsnok, aki azt is elmondta, hogy haláleset náluk nem történt, és csak kisebb sérüléseket jelentettek. Columbus és Cincinnati városból érkeztek kereső- és mentőcsapatok, hogy segítséget nyújtsanak a helyieknek túlélők után kutatva a törmelékek között.

A Nemzeti Meteorológiai Szolgálat előre figyelmeztetett, hogy keletről nyugatra haladva, egy rendkívül veszélyes tornádóra kell számítani, és mindenki vonuljon fedezékbe. A szolgálat szerint hétfőn több mint 60 ezer háztartás és üzlet maradt áram nélkül, csak Ohióban.

Indianában több, mint 70 házat rongált meg vagy pusztított el a vihar. Fák vannak mindenhol az utcákon, áram viszont nincs.

„Maradjon otthon! Keressen menedéket, ha tud” - figyelmeztetnek a hatóságok.

Iowa állam keleti részét is elérte a vihar, otthonokat, istállókat, fákat megrongálva - olvasható az USA  Today oldalán. A helyi hatóságok fél tucat tornádóról számoltak be, ahogy hétfő délután az állam keleti része felé mozdult el a vihar. Sérültekről nem érkezett jelentés. 

„A leggyorsabb dolog volt, amit valaha láttam. Nem volt riasztás, semmi sem volt” - mesélte Shawn Zweibohmer, aki éppen egy házon dolgozott Charles City külterületén hétfő délután, amikor a tornádó átment rajta.

Az elmúlt időszakban más megyékben is nagy pusztítást végeztek a viharok az ország középnyugati részén is. A május közepe óta tartó viharos időszakban már legalább tízen meghaltak, és hatalmas károkat okoztak az erős szelek és az árvizek is.

További cikkek

b3 bejegyzeseknél(200x300)
cba bejegyzeseknél(200x300)
hbs(400x300)