ACNEWS

Világhírű szakemberek segítik a magyar szőlészeket, borászokat

Fotó: Tokaj Wine
Fotó: Tokaj Wine
Tudósokat, diákokat, oktatókat is várnak politika Tokaj-Hegyalján a háromnapos Tokaj Wine Congress rendezvényére.
Hirdetés
Ad image

Tizennégy ország borászati szakembereinek tudományos találkozóját rendezik Tokaj-Hegyalján október 27-től 30-áig.  A Tokaj Wine Congress rendezvényén világhírű szakemberek forradalmi tudást adnak át az érdeklődőknek. Olyat, amely holisztikus szemszögből korszerű,  hasznos és könnyen átültethető a gyakorlatba, és platformot teremts Tokaj egyedülálló szőlészeti és borászati ​​hagyományaihoz. A Tokaji Egyetem és a Debreceni Egyetem eseményén nemcsak előadásokkal, hanem tudományos és kulturális kirándulással várják a résztvevőket. A cél, hogy a résztvevők számára naprakész ismereteket kapjanak a szőlészet és borászat legújabb trendjeiről és eredményeiről. Amelyek gyakorlati alkalmazása hozzájárulhat a szektor fenntarthatóságához és versenyképességéhez.

Szó lesz a buborékos italok, a gyöngyöző és habzó borok, a pezsgőkészítés titkairól is Fotó: Tokaj Wine

Közösen keresik a megoldást

„Fontosnak tartjuk, hogy a kongresszuson olyan innovatív megoldásokról essen szó, amelyek választ adnak a szőlészetben és borászatban folyamatosan felmerülő kérdésekre. Sok probléma globális jelentőségű, melyekre a külföldi kollégákkal közösen keressük a megoldást” – nyilatkozta fogalmazott Prof. Dr. Kéri Szabolcs, a Tokaj-Hegyalja Egyetem rektora.. A kongresszus hat tematikus szekcióban tárgyalja a szőlészet és borászat aktuális kérdéseit tárgyalja. A környezeti és gazdasági fenntarthatóság, a hatékonyság javítása, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás, valamint a digitalizáció és robotika alkalmazhatósága a munkafolyamatokban kiemelt témaként szerepel a programban. A borászat területén a természetes édes borok készítésének új kutatási eredményei mellett szó lesz a buborékos italok, a gyöngyöző és habzó borok, valamint a pezsgőkészítés legfrissebb fejlesztési irányairól is.

Forradalmi tudást hoznak a szakemberek a tokaji borvidékre Fotó: Tokaj Wine

Mire jó a törköly és a szőlőmag

Emellett külön szekció foglalkozik majd a bor és az egészség kapcsolatával. De fontos téma lesz, hogy a melléktermékek – például a törköly és a szőlőmag – hogyan hasznosíthatók az egészségmegőrzésben. A kongresszus nemcsak a szakemberek számára nyitott, a nagyközönség is betekinthet a világ egyik legismertebb borvidékének mindennapjaiba is. A rendezvény egybeesik a szüreti időszakkal. Így különleges lehetőséget kínál arra, hogy az érdeklődők megismerjék ezt a munkafolyamatot is, valamint borkóstolókon, programokon vegyenek részt https://www.twc2024.com/.  A tizennégy országból érkező nemzetközi szakértők között olyan elismert intézmények képviselői is jelen lesznek, mint a bordeaux-i egyetem, érkeznek kutatók többek között Spanyolországból és Dél-Afrikából is.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés