ACNEWS

Világra szóló diadal: hőssé váltak a magyar barlangi mentők

A világ 11 napig a magyar barlangi mentőkre figyelt Fotó: MTI
A világ 11 napig a magyar barlangi mentőkre figyelt Fotó: MTI
A magyarok elsőként érkeztek a Morca-barlanghoz, hogy 1040 méter mélyről kimentsék az amerikai barlangkutatót.
Hirdetés
Ad image

Nyerges Miklós a barlangi mentők vezetője elmondta: 12 nappal korábban, reggelizés közben kapta a riasztást. Tőlük több ezer kilométerre egy törökországi barlangban valaki ezer méter mélyen belsővérzésben szenved. És azonnal orvosra van szüksége.    

Nyerges Miklósék első csoportja a TEK segítségével jutott a helyszínre, így a riasztástól számított 36 órán belül már lent voltak a sérültnél és elkezdték az ellátását. Három napig csak magukra számíthattak. Végül különböző országokból mintegy kétszázan érkeztek segíteni.

29 magyar vett részt a mentésben

„Nagyon fáradtak vagyunk, pár órája érkeztünk csak haza 12 napi távollét után” – válaszolta az AcNews kérdésére Nyerges Miklós, a hőssé vált magyar barlangi mentőcsapat vezetője. – Remélem van még munkahelyem, egy francia multinál vegyészként dolgozom. Szerencsére a feleségem is barlangász, a gyerekeink is lejárnak velünk a mélybe. Nagyon támogattak és drukkoltak nekünk.”

Nyerges Miklós lapunknak elmondta: 29 magyar barlangi mentő vett részt a mentőakcióban. A barlang bejárata tengerszint felett 2 ezer méterrel volt, ott vertek tábort. Semmilyen növényzet, árnyék nem volt, éjjelente sátrakban aludtak.

„A kapcsolati rendszerünknek köszönhetően a TEK készített fel bennünket, információkkal segítettek. A repülőgépet pedig a HM adta. Szerencsére a legjobb orvosi felszerelést vittük magunkkal, a bajba került amerikai barlangásznak ez volt az egyetlen esélye a túlélésre. No, meg az orvos kollégánk, dr. Zádor Zsófia, aki nyolc-tíz éve barlangászkodik. Az orvosnő, a mentőszolgálatunkban dolgozik.”

Vérátömlesztés ezer méter mélyen

A rendhagyó mentőakció előzménye, hogy egy nemzetközi expedíció során a barlangkutatóként ismert Mark Dickey szeptember 2-án gyomorvérzést kapott, és 1040 méter mélyen rekedt. Már másnap megérkeztek a magyarok, majd három nap múlva a horvát, olasz, bolgár és szlovén mentőcsapatok is. A Magyar Barlangi Mentőszolgálat orvosi csapata megkezdte az életveszélyes állapotban levő férfi életmentő egészségügyi ellátását. Közben 1040 méter mélyen, egy bivakban olyan ellátó pontot állított fel, ahol intenzív terápiás ellátásban tudták részesíteni a sérültet, és a gyógyszeres kezelés mellett vérátömlesztést is végre tudtak hajtani.

Zádor Zsófia a barlangi mentőszolgálat orvosa kulcsszerepet játszott a mentőakcióban. A sajtótájékoztatón elmondta, pontosan nem tudta milyen állapotban vár rá a bajbajutott kutató, ezért többféle szcenárióval készült. Amikor leszállt a mélybe, a sérültet kivérzett állapotban találta, ezért transzfúziót alkalmazott. Valószínűleg ez tartotta életben addig, hogy ki tudjon jönni segítséggel a barlangból. Később kiderült, hogy gyomorfekély okozta a sérült belső vérzését – írta a hazipatika.hu.

 

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés