ACNEWS

Visszakerülnek a ráncfelvarráson átesett oroszlánok a Lánchídhoz

Megszépültek a Lánchíd pesti kapuzatán lévő oroszlánfejek, valamint a fölöttük lévő címerek, és hamarosan teljesen megújulnak a pesti hídfőt díszítő kőoroszlánok talapzatai, ahová a "ráncfelvarráson" átesett szobrok még az ősszel visszakerülnek. 

Hirdetés
Ad image

Megszépültek a Lánchíd pesti kapuzatán lévő oroszlánfejek, valamint a fölöttük lévő címerek, és hamarosan teljesen megújulnak a pesti hídfőt díszítő kőoroszlánok talapzatai, ahová a „ráncfelvarráson” átesett szobrok még az ősszel visszakerülnek. 

A BKK közleménye szerint a Lánchíd kapunyílásainak erősen szennyezett, oroszlánfejes záróköveiről – a műhelyben restaurált oroszlánszobrokhoz hasonlóan – különleges vegyszeres pakolásokkal távolították el az elgipszesedett, fekete réteget.
    

Az oroszlánfejek fölötti koronás címerek 1996-ban kerültek az átkelőre, a javítandó elemeket az épen maradt részekről vett szilikonminták segítségével pótolták.
 

A pesti pilonra már visszaszerelték a köveket díszítő 60 kis rozettát – a rózsaszirmokat formázó fém épületdíszeket – és 26 nagyobb díszöntvényt is, amelyeket a híd „új”, kékesszürke színére festettek. A felújított gránit- és mészkőelemeket a pilon egyes részein még patinázzák és víztaszító szerrel kezelik – írták.
    A BKK közölte azt is, hogy felújították az oroszlánszobrok talapzatait borító gránitlapokat, az északi oldalon lévő felirat pedig a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) javaslatának megfelelően kerül fel a hídra. Felvésték és már aranyozzák a „Széchenyi Lánczhíd” feliratot is, amelyet a híd második világháború utáni újjáépítésekor nem tudtak helyreállítani – közölték.
    

A Lánchíd felújítása – folytatták – továbbra is az ütemterv szerint halad. Befejeződtek a bennmaradó acélszerkezetet érintő jelentősebb javítások, a rozsdásodás elleni védelem már a pesti és a budai parti nyílásokban felállított sátrakban folytatódik. A pesti oldalon, a hídra felvezető járdaszakaszokon elkezdődött a közvilágítás vezetékeihez szükséges árkok ásása és a védőcsövek telepítése.
    

A Lánchíd felújítása 2021 tavaszán kezdődött el az A-Híd Zrt. kivitelezésében, és a tervek szerint 2023-ban fejeződik be, de az útpálya már ez év végén elkészül, és várhatóan decemberben visszaadják a forgalomnak – tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ az MTI-t.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés