ACNEWS

Visszatértek a medvék, már itt élnek, szaporodnak

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Szinte már nem telik el úgy hét, hogy ne számolnának be medve veszélyről az ország különböző pontjain.
Hirdetés
Ad image

Ahogy arról az AcNews is beszámolt, legutóbb Pest vármegyében, Aszód környékén láttak barnamedvét.

Nem meglepő a barnamedve és hasonló más fajok jelenléte Aszód, illetve a Duna árterének térségében. A mostani időszakban, vagyis április és június között van a legnagyobb esély arra, hogy medvék bukkannak fel – mondta Heltai Miklós, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének igazgatója.

Kiemelte, hogy Aszód és környéke egy viszonylag sűrűn lakott terület, de a medvék sosem mennek olyan helyre, amely nem megfelelő számukra, mert pontosan tudják, mire van szükségük táplálkozás, illetve élőhely szempontjából.

A vadbiológus úgy véli, biztosra vehető, hogy már idehaza is vannak szaporodó párok. Felhívta a figyelmet arra is, hogy éppen most van a párzási időszak, és mozgásukat tekintve ilyenkor a legaktívabbak a medvék, illetve ebben a periódusban lehet a legtöbb alkalommal és a legkönnyebben megfigyelni őket.

A professzor szerint bizonyítottan kijelenthető, hogy újra meghonosodtak a barnamedvék Magyarországon. Mint mondta, a korábbi fajok újbóli megjelenése és megtelepedése alapvetően jó hír, hiszen sokan panaszkodnak amiatt, hogy folyamatosan pusztulnak a természeti értékek körülöttünk, most pedig megjelent egy állatfaj idehaza, amely „nem hajlandó kipusztulni, hanem alkalmazkodik az új élőhelyi rendszerekhez” – írj az Infostart.

Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a nagyragadozók és az ember közötti kapcsolatnak „a kölcsönös tiszteleten és félelmen kell alapulnia”.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés