ACNEWS

Viszlát óraátállítás: télen is nyári időszámítás lesz

Európa több országában már végleg átálltak a nyári időszámításra fotó: Pixabay
Európa több országában már végleg átálltak a nyári időszámításra fotó: Pixabay
Megszűnik Magyarországon a kétszeri óraátállítás, amennyiben a Parlament elfogadja a képviselő javaslatát.
Hirdetés
Ad image

Az nem kérdés, hogy fölösleges és megterhelő az évente kétszeri óraátállítás. Ezért Balassa Péter, a Jobbik politikusa javaslatot nyújtott be az óraátállítás megszüntetéséről. A képviselő szerint az Orbán-kormánynak mielőbb lépnie kell azért, hogy csak a nyári időszámítás maradjon – írja a 24..hu

Feleslegessé vált az átállítás

A politikus az előterjesztésben emlékeztetett arra, hogy a nyári időszámítást az I. világháború idején energiamegtakarítás céljából vezették be. Majd 1957-ben hazánkban megszüntették. Később, 1980-ban, az 1973-as nagy olajválság hatása miatt újra bevezették. Az akkoriban kitűzött célok teljesültek, sikerült energiát megtakarítani. De a szakemberek szerint pedig az évi két váltás gazdaságilag már felesleges.

Az óraátállítás eltörlését négy éve az Európai Unióban is kezdeményezték ám azóta sem született végleges döntés, ezért október 29-én ismét átállítjuk az órákat hajnali 3 óráról 2 órára. Ekkor kezdődik a téli időszámítás. 

Jobb a természetes fény

Balassa Péter szerint Magyarországnak a téli időszámítás helyett a nyárit kellene választani. Hiszen a több természetes fény vitathatatlanul kedvező hatást gyakorol a szorongásra, a depresszióra, így csökkenteni lehetne az öngyilkosságok számát is. A szakértők figyelmeztetnek, hogy az óraállítás több egészségügyi problémát is okozhat. Nő a szívroham és a szélütés kockázata, de elég csak az alvási szokások megváltozására és az abból fakadó mentális problémákra, kialvatlanságra gondolni.

A váltást az energiaválság okozta problémák is indokolnák. Európa több országában is véglegesítették a nyári időszámítást.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés