ACNEWS

2024. September 18.   |   Diána napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Víz alá kerül teljes Európa: rettegnek a Duna menti nagyvárosok

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Rendkívüli állapotok uralkodnak az európai országokban. Bécs víz alá került, Csehországban több mint 10 ezer embert evakuáltak.
Hirdetés
Ad image

Lázas készülődés folyik a Duna mentén, miután az elmúlt napok hatalmas esőzései enyhülésével már az árvíz miatt kell aggódni. Ausztria, Szlovákia és Magyarország a Dunán érkező árhullámra készül, miközben kritikus a helyzet más országokban is. Dubrovnyikban térdig állt a víz alig egy hete, miközben a Morva mentén kritikus helyzet alakult ki, Csehországban pedig több mint 10 ezer embert kellett a víz miatt evakuálni az elmúlt napokban.

Ausztria

Alsó-Ausztria tartományban a VG összefoglalója szerint az éjszaka folyamán özönvízszerű árvizek sodortak el komplett településeket. Johanna Mikl-Leitner miniszterelnök olyan esőzésekről számolt be, amelyhez hasonlót még nem tapasztaltak az országban. Bécs környéke teljes mértékig katasztrófa sújtotta terület lett, olyannyira, hogy a főváros déli részén lévő bevezető autópálya teljesen víz alá került. De a főváros maga sem úszta meg jobban. A Wien folyón lévő Kennedy-hídnál, Bécs nyugati részén egy nap leforgása alatt a víz szintje 50 centiről 2,26 méterre emelkedett, elárasztva a környékbeli sétálóutcákat, éttermeket és a mélygarázsokat végig a part mentén.

https://www.tiktok.com/@yahudin.d/video/7414796639510007072

Bécs három kerületében is megszakadt az áramszolgáltatás és részlegesen felfüggesztették két metróvonal közlekedését is. Vasárnap a helyzetre való tekintetre Ursula von der Leyen, az EB elnöke uniós segítséget ajánlott fel Ausztria mellett Csehországnak, Magyarországnak, Lengyelországnak, Romániának és Szlovákiának.

Szlovákia

Bár még nem került olyan szinten víz alá Pozsony, mint Bécs, a helyzet nem sokkal jobb. Szlovákiában az árvíz és az esőzések miatt az oktatási minisztérium felszólította az iskolaigazgatókat, hogy rendeljenek el tanítási szünetet. Emellett ma reggelre leállították a Pozsony és Bécs közötti vasúti forgalmat. Az előrejelzések szerint Szlovákiában szerdáig emelkedhet a víz szintje a Duna szlovákiai szakaszán, aminek a másik oldalán Magyarország van. Az előrejelzések szerint a vízszint jóval 9 méter fölé emelkedhet majd.

https://www.tiktok.com/@walletta_style/video/7415133578398305569?q=Bratislava&t=1726487091200

Románia

A Transtelex beszámolója szerint több mint 15 ezer embert érintett az árvíz Románia keleti részén, Vaslui és Galac megyében. Utóbbi megyében vasárnapra hatra emelkedett a halálos áldozatok száma, egy embert még mindig keresnek és több mint 15 ezer embert evakuáltak az áradások miatt. Galanc megyében okozták a legnagyobb kárt az esőzések, innen kellett kimenteni a legtöbb embert is. A leginkább érintett település Pechea, ahonnan 90 embert evakuáltak. A lezúduló víz házakat, tömbházakat, közintézményeket árasztott el. Emellett több főutat és megyei utat is le kellett zárni, miután járhatatlanokká váltak.

Csehország

Csehországot a harmadik napja sújtják a rendkívüli áradások, ami a Borisz nevű vihar hatása. A VG információi szerint továbbra is emelkedik a folyó vízszintje, ami a legsúlyosabb a morvai-sziléziai, valamint az olmützi régiókban. A viharnak eddig egy halálos áldozata van az országban, és hét embert a továbbiakban is keresnek. A 22 ezer lakosú Krnov városában az Opava folyó áradása miatt több mint ezer embert evakuáltak. Több faluban is súlyos a helyzet. Bohuslavice és Lestina nagy részét már evakuálták, Ceska Ves pedig a teljesen el van vágva a külvilágtól.

https://www.tiktok.com/@elias.krwcmf1/video/7414912476849999137?q=Opava&t=1726487148241

Csehországban szintén korlátozták a vasúti közlekedést, így a Budapest-Berlin közötti Metropol EN vonatok Breclav állomásig közlekednek. Nem járnak a München-Varsó és a Graz-Berlin vonatok. Az utasok számára nincsen aléternatív megoldás, így legjobb esetben is csak Breclavig tudnak utazni.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés