ACNEWS

Kész, vége: vízbe fojtják a rezsicsökkentést

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
Ugyan már 10 éve nem volt vízdíj emelés, de elkerülhetetlen lesz, ha bevezetik a jogszabály változást.
Hirdetés
Ad image

A kiszivárgott tervek szerint csak havi 5 köbméterig maradna kedvezményes a jelenlegi víz- és csatornadíj a lakosságnak. Aki ezt túllépi, attól piaci árat kérnének. A MaVíz szerint a 2021-es adatok alapján egy háztartásra átlagosan havi 7,33 köbméter vízfogyasztás jut. Ha az előző kalkuláció lépne életbe (ami elég valószínűtlennek tűnik), akkor még az átlagfogyasztás közel harmada is kikerülne a rezsicsökkentett körből. A nem lakossági fogyasztók pedig piaci árat fizetnének minden cseppért.

Egy új jogszabály-változás értelemben a későbbiekben államtitkárság, és a felelős minisztérium mondaná meg azt is, hogy hol készüljenek felújítások és korszerűsítések a vízhálózat kapcsán.

A vízdíjak 2012-es befagyasztása, a 2013-as rezsicsökkentés, illetve a vízi közműveket sújtó vezetékadó együtt vezetett el oda, hogy a szolgáltatók bevételei már nem fedezik a hálózatot. Kurdi Viktor, a MaVíz elnöke elmondta, hogy minden ivóvízhálózatba pumpált 100 liter vízből átlagosan 20-25 liter folyik el a törött vagy megrepedt csöveken keresztül. A hálózati veszteség egyes helyeken, már eléri a 40-50 százalékot, tehát a víz közel fele nem jut el a fogyasztóhoz. Ahhoz az ágazati infrastruktúra elérje a kor által megkövetelt műszaki- szolgáltatási színvonalat 1000-3000 milliárd forintra lenne szükség.

A budapesti háztartások vízszámlája átlagosan 3 ezer forint alatt van. Az ivóvíz előállítása, a kutakból való eljuttatása viszont ennek duplájába kerül. Ezért kell hamarosan megemelni a vízdíjat, mert a működés így erősen veszteséges. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a Fővárosi Vízművek tíz éve nem emelhetett a vízdíjon, és sok olyan intézmény vagy épület van, akiknek még féláron is kell adniuk az ivóvizet – írja a Népszava.

A Fővárosi Vízművek idei várható vesztesége 10 milliárd forint lesz Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes szerint.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés