ACNEWS

Vízbe ugorhatnak az oroszok a világversenyeken

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Szigorú kritériumokat határoztak meg számukra.
Hirdetés
Ad image

A vizes sportokat összefogó világszövetség (Fina) lehetőséget ad az orosz és fehérorosz sportolóknak a visszatérésre. Hosszas konzultációk után olyan kritériumrendszert hoztak létre, amely lehetővé teszi, hogy a vizes sportokban jeleskedő orosz és fehérorosz versenyzők semleges színekben indulhassanak – jelentette be hétfőn a World Aquatics.

A szigorú kritériumok a következők: a versenyzők nem támogathatják aktívan az Ukrajna elleni orosz inváziót, a versenyeken nem játsszák le a versenyzők nemzeti himnuszát, továbbá nem használják a nemzeti zászlókat, valamint bizonyos doppingellenes intézkedések. Ráadásul egy versenyen csak egy orosz és egy fehérorosz sportoló indulhat. A világ irányító testülete egy elit-, junior- és szenior sportolók körében végzett felmérésről is beszámolt, amely szerint 67 százalékuk támogatná az oroszok és a fehéroroszok semleges sportolóként való részvételét, de kizárólag szigorú kritériumok betartása mellett – írja a krone.at.

Az oroszok és a fehéroroszok a júliusban, Fukuokában megrendezett úszó világbajnokságon még nem indulhattak. A World Aquatics azonban támogatja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság javaslatát, hogy a versenyzők visszatérhessenek a világsportba.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés