ACNEWS

Vizsgálta a Nébih: biztonságosak-e a macskaalmok

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Hét alomban kis mennyiségű idegen anyagot találtak.
Hirdetés
Ad image

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a Szupermenta program legújabb tesztjében 26 macskaalmot ellenőrzött, amelyek között húsz csomósodó és hat nem csomósodó típusú alom szerepelt. Azt is ellenőrizték, hogy a macskaalmokban található-e idegen anyag. Hét termékben találtak kis mennyiségű – összesen körülbelül 7 grammnyi – szennyeződést: gyöngyöt, fa- és vakolatdarabot, valamint kavicsot.

A laboratóriumokban mikrobiológiai vizsgálatokat végeztek: ellenőrizték a macskaalmokban található szalmonella, enterobaktérium, penészgomba és mikroorganizmusok számát; a kapott értékek megfelelőnek bizonyultak. A szakemberek annak is utánajártak, hogy használatot követően hogyan változik a macskaalmok enterobaktérium száma. Az eredmények alapján kiemelték, hogy a gazdáknak érdemes odafigyelniük az almok rendszeres tisztítására. A szakemberek megmérték a termékek portartalmát és megállapították, hogy – a többi alomhoz képest – egy csomósodó macskaalom jelentősebb mennyiségű port tartalmazott.

A kedveltségi vizsgálaton szakértők és laikusok pontozták a macskaalmokat. Figyelembe vették például a csomagolást, a termék szagát, állományát, vízmegkötő képességét, szennyezettségét és a porzás minőségét. A csomósodó macskaalmok versenyében a dobogó legfelső fokára a Pet Bistro Ultra-Klumpstreu állhatott fel, második lett a Premiere Excellent Pure, harmadik helyen pedig a Tesco Pet Specialist Natural Aroma macskaalom végzett. A nem csomósodó termékek között első helyezett lett a Repeta, második a Pepco for pets, a harmadik helyet pedig a Powercat macskaalom szerezte meg – olvasható a Nébih közleményében.

(MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés