ACNEWS

Japán Thomas: vonattá alakul át a busz és vissza

Fot: Youtube
Fot: Youtube
Elképesztő járművet alkottak Japánban.
Hirdetés
Ad image

Képzeljen el egy olyan járművet, amely felveszi önt az otthona előtt, eljut a legközelebbi vasútvonalig, ott vonattá alakítja magát, majd később ismét busszá, hogy közeli város központjában tegye ki.

Lehet, hogy úgy hangzik, mint egy történet a „Thomas, a gőzmozdonyból”, de pontosan ezt teszik a japán DMV Road-Rail buszok.

A járművek, amelyek utazásonként körülbelül 20 utast szállítanak, 30 mérföldes útvonalon közlekednek a tokushimai Kaiyo és Muroto városa között. Az útvonalból hat mérföld egy vidéki vasútvonalon halad, a többit buszos üzemmódban az úton.

Az utasokkal és a személyzettel együtt 23 fő befogadására alkalmas a dízelüzemű busz, amely 15 másodperc alatt kihúzható sínkerékkel van felszerelve. A hagyományos vonatoknál könnyebb, kevesebb üzemanyagot fogyaszt és olcsóbb a fenntartása is.

A világ első működőképes két üzemmódú járműve a legújabb a vidéki vasúti szolgáltatások javítására és költségeinek csökkentésére irányuló újabb kísérlet. Már az 1930-as években Írországban közúti buszokat alakítottak át vasúti kocsivá, és a DMV-hez hasonló járműveket teszteltek Angliában az 1930-as években, Nyugat-Németországban pedig az 1950-es években.

Tokusima prefektúra kormánya reméli, hogy a DMV buszok önálló turisztikai vonzerővé válnak. Úgy vélik, hogy a járművek hasznosak lehetnek az elszigetelt közösségek elérésében is természeti katasztrófák, például földrengések esetén, amelyek miatt az utak vagy vasútvonalak egyes szakaszai használhatatlanná válhatnak.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés